Gå direkt till textinnehållet

Oro över ny medieutredning

Regeringens medieutredare Anette Novak har en intrikat uppgift framför sig och det är bråttom. Bland de tidningar som får presstöd finns en stor oro för att utredningen kommer att bli en dammsamlare, precis som Presstödskommitténs utredning.

Norrans tidigare chefredaktör Anette Novak har fått i uppdrag av regeringen att utreda och analysera den svenska mediesituationen och komma med förslag på en ny mediepolitik, bland annat en ersättning för presstödet. Presstödskommitténs breda parlamentariska utredning gick 2013 bet i den frågan efter två års arbete. Nu får Anette Novak ett år på sig att hitta en lösning.

– Det är ont om tid och nu ska jag få med mig så många aktörer som möjligt. Så många som bara möjligt ska i efterhand känna att de varit med och bidragit. Jag tror att vi kommer att lyckas. Min ambition är att de förslag vi lägger fram ska stärka demokratin, säger Anette Novak.

Vill staten verkligen skjuta till mer pengar till medier?
– Det är ju en politisk fråga som ska ställas till politikerna. Men det här handlar inte bara om pengar. Det här handlar om att ta fram förslag för en ny mediepolitik, och direktivet är tydligt: alla ska ha rätt till kvalitativ lokal journalistik oavsett var man bor. Så är det inte i dag, och det ska vi komma med förslag på hur man kan förändra. Digitaliseringen är en aspekt som har skapat stora möjligheter. Frågan är hur vi stöttar den processen, säger Anette Novak.

Annons Annons

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke medger att det är ont om tid och att beslutet om en ny utredning kommer sent. Regeringen lade förra veckan med anledning av den ”akuta situationen” för lokalpressen en proposition om justeringar av presstödet vilka ska gynna tidningar utanför storstäderna.

– För många är det för sent, tyvärr. Jag talar varje vecka med journalister och ägare och också med medborgare, människor som saknar information och vill ha sin lokala granskning och den lokala journalistiken men som tyvärr lever i avsaknad av den. Anette Novaks arbete är väldigt viktigt för en modern mediepolitik på sikt, säger Alice Bah Kuhnke till Journalisten.

Bland publicister som Jour­nalisten talat med finns det en oro för att utredningen ska bli ett hafsverk eftersom tiden är knapp. Värmlands Folkblads VD Ulrika Obstfelder Peterson är också ordförande i Pressgruppen, en sammanslutning för S-märkta andratidningar i Sverige.

– I Pressgruppen är vi missnöjda med att det blev så tyst efter Presstödskommittén presenterade sitt betänkande. Det fanns delar i förslaget som var bra. Ett förslag var att man skulle ta bort distributionsstödet och därmed frigöra resurser för att utöka driftstödet. Det är bra att en propp kommit, men  jag är besviken över att man inte redan nu vill besluta om en höjning av stödbeloppet, säger Ulrika Obstfelder Peterson.

Hon är trots detta hoppfull inför den nya utredningen.

– Jag har förtroende för Anette Novak och det är i grunden bra att det tillsätts en medieutredning. Värmlands Folkblad är den sista självständiga andratidningen i landet och för oss är presstödet oerhört viktigt. Det är nödvändigt att utredaren lyssnar på många i branschen och ser till de olika förutsättningar som finns. Det jag är orolig för är hur utredaren ska hinna med att göra allt detta på bara ett år, säger Ulrika Obstfelder Peterson.

På Dala-Demokraten är chefredaktör Bosse Andersson märkbart irriterad över att så lite har hänt.

– Det är bra att utredningen ska ta ett helhetsgrepp. För oss är ju till exempel bredbandsutbyggnaden viktig. Det hjälper inte oss att vi klarar den digitala omställningen när våra läsare inte kan läsa oss digitalt. Man måste väga in public service roll. Vår och public service framtid ligger i samma kanal – digitalt – och det betyder att vi är konkurrenter på samma marknad, kommersiellt och redaktionellt, säger Bosse Andersson.

Länstidningen i Södertälje fick presstöd för första gången förra året och chefredaktör Anna Liljehag menar att det har gett arbetsro.

– Jag är övertygad om att Anette Novak kommer att göra det här bra men det är ett svårt uppdrag. Det finns inga enkla lösningar på de demokratiproblem och branschproblem vi har, säger hon.

Widar Andersson, chefredaktör för Folkbladet i Norrköping tycker att det är bra att man håller igång utredningsmaskineriet. Men han vill avdramatisera situationen.

– Tidningar har dött förr. Folkbladet har i princip varit i kris sedan 1905 när den startade, säger Widar Andersson.

Fler avsnitt
Fler videos