Gå direkt till textinnehållet

Oro på redaktion efter publicering av satirbilder

Många svenska tidningar har valt att publicera illustrationer från Charlie Hebdo, men på många mindre tidningar och lokalredaktioner upplevs samtidigt säkerheten som låg. På en mindre arbetsplats valde några medarbetare att jobba hemifrån när Charlie Hebdo-teckningarna publicerades på sajten.

Journalisten har varit i kontakt med flera tidningar som har valt att publicera bilder från Charlie Hebdo, och några av redaktionerna saknar skalskydd. I vissa fall sitter reportrar och arbetar bakom skyltfönster på gatunivå.

På en mindre redaktion som Journalisten har besökt består skalskyddet av en låst dörr. Medarbetare på tidningen tycker dock att säkerheten brister.
En av reportrarna anser att säkerhetsåtgärderna som vidtagits inför publiceringen av illustrationer från Charlie Hebdo på tidningens sajt var undermåliga.

– Det gick ut information om förhöjd säkerhet på centralred­aktionen och att även lokalredaktionerna skulle ha höjd säkerhet. Men skyddet här är inte tillräckligt, säger reportern.

Annons Annons

– En eventuell attack kommer inte i dag eller i morgon, utan om några månader eller år, säger han och hänvisar till den planerade attacken mot Jyllands-Posten som avvärjdes 2010, flera år efter att tidningen publicerat Muhammedkarikatyrerna.

– Det är ett glödhett material som man väljer att publicera utan att ta säkerhetsfrågan på tillräckligt allvar. Jag anser att det är arrogant, säger reportern.

Du har tidigare utsatts för hot i tjänsten, tror du att det kan påverka din bedömning?
– Säkerhetstänkandet är generellt sett för dåligt och journalister blir alltmer utsatta. Men om du undrar om jag överreagerar, så visst är det möjligt men jag anser inte att jag gör det. Jag har påtalat säkerhetsbristerna tidigare.
Under Journalistens besök på tidningen möter vi flera medarbetare som valde att jobba hemifrån dagen när bilderna publicerades på sajten, dels av genuin oro, dels i protest mot att företaget inte tagit deras säkerhet på allvar, säger de.

Ansvarig utgivare för tidningen uppger för Journalisten att den gemensamma bedömningen från säkerhetsansvariga och skyddsombuden är att skyddet är fullgott på tidningen och att man följer säkerhetsrutinerna.

Enligt ett av de skyddsombud Journalisten talat med har det vidtagits extra säkerhetsåtgärder som inte går att gå ut med ens till medarbetarna.

Dagen efter att Journalisten tagit kontakt med den ansvariga utgivaren kallade ledningen till ett möte med personalen på tidningen, samt säkerhetsansvarig och skyddsombud. Under mötet utlovades snabba åtgärder för att förbättra säkerheten.

– Det var ett bra möte, säger reportern när Journalisten kontaktar honom igen. Ledningen har reagerat snabbt och konkret med en rad åtgärder tycker jag. Det finns ett engagemang för säkerheten. Jag har försökt få uppmärksamhet för problemen under en längre tid, men nu gick det plötsligt väldigt fort.

Så här säger ansvarig utgivare efter mötet:

– Säkerhetsfrågan är prio­riterad och en självklar del av av vårt arbetsmiljöarbete. För vår tidnings del belystes den senast vid en skyddsrond under senhösten. Även om det inte fanns några anmärkningar vid detta tillfälle så är ingenting så bra att det inte kan bli bättre. Efter den senaste veckans händelser har vi sett över både skalskydd och säkerhetsrutiner och vidtagit åtgärder som ytterligare stärker medarbetarnas säkerhet.

 

Fotnot 1: Av säkerhetsskäl har Journalisten valt att anonymisera arbetsplatsen och de som jobbar där.

Fotnot 2: Riksdagens konstitutionsutskott, KU, ska arrangera en hearing om journalisters säkerhet efter terrorattentatet mot Charlie Hebdo.

Fler avsnitt
Fler videos