Gå direkt till textinnehållet

Osakligt inslag om universitetskurs

SVTs Västerbottensnytt hade inte stöd för sitt påstående att en universitetskurs i Uppsala uppmanade till civil olydnad.

Västerbottensnytt sände i höstas ett inslag om en kurs i Hållbar utveckling i Uppsala. Efter nyhetspresentatörerns påannonsering "Universitetskurs uppmanar till civil olydnad" berättade inslaget om kursen som delvis handlade om att lära sig utomparlamentariska aktiviteter som kan användas för att stoppa det omstridda gruvbygget i västerbottniska Rönnbäck.

Kommunalrådet i Storuman ansåg i inslaget att det är "förkastligt" att "man utbildar studenter i konsten att (…) bryta mot lagen".

Västerbottensnytt berättade också att en av de som varit med och planerat ett moment i kursen själv varit aktivist i ett annat gruvuppror.

Annons Annons

Personen i fråga anmälde inslaget till Granskningsnämnden för radio och TV. Anmälaren var bland annat kritisk till att han inte fick komma till tals trots att hans objektivitet ifrågasattes i inslaget.

Granskningsnämnden anser dock att den huvudsakliga kritiken riktades mot Uppsala universitet, och fick bemötas av studierektorn för kursen. Att anmälaren inte fick komma till tals strider därför inte mot kravet på opartiskhet.

Däremot hade Västerbottensnytt inte stöd för påståendet att kursen Hållbar utveckling uppmanar till civil olydnad, anser nämnden och slår fast att inslaget bröt mot kravet på saklighet i sändningstillståndet.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos