Gå direkt till textinnehållet

”Ovärdig behandling av medarbetare på DN”

"Det sätt som dessa medarbetare har behandlats på kan inte vara acceptabelt för en modern arbetsgivare", säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling efter Journalistens artikel, där medarbetare på Dagens Nyheter beskriver hur de behandlats i samband med att de omplaceras utanför DN-huset.

I Journalistens artikel i senaste numret berättar medarbetare på Dagens Nyheter hur det gick till då de fick veta att de skulle jobba med DNs 150-årsjubileum i en lokal utanför DN-huset. De tolv medarbetarna beskriver bland annat processen som att vara med i ett avsnitt av Expedition Robinson och bli utröstad till en öde ö. Andra beskrivningar är "en kafkalik upplevelse" och "vuxenmobbning".

I ett pressmeddelande skriver Jonas Nordling: "Mediebranschen slåss för närvarande för sin existens, och åratal av bristande utvecklingsarbete syns nu i hanteringen liknande den på DN. Det är en ovärdig behandling av lojala medarbetare, och som sätter fingret på en bärande fråga: Är detta en lösning som våra motparter vill se i framtiden? Ska medarbetare pekas ut som odugliga, förklara dem icke önskvärda och avlägsna dem från redaktionen?"

Han anser att förhandlingarna på DN "har präglats av en stor otålighet från företagets sida, och avslutats ensidigt innan de kan anses vara uttömda".

Annons Annons

Jonas Nordling pekar på risken för ytterligare nedskärningar i mediebranschen och avslutar: "Om så blir fallet måste processen på DN tjäna som avskräckande exempel för alla inblandade."

Läs hela Jonas Nordlings uttalande på Journalistförbundets sajt.

Fler avsnitt
Fler videos