Gå direkt till textinnehållet

P3 Dokumentär firar med podd

P3 Dokumentär firar 10-årsjubileum med att släppa en podd med några av de ungefär 200 dokumentärer som gjorts sedan starten 2005.

P3 Dokumentär startades av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. De har inga planer på att lägga av och tänker fortsätta att skildra svensk nutidshistoria.

Vad kommer podden att innehålla?
– Det blir nedslag av vad som producerats under åren. Jag och Kristofer Hansson ger även lite bakgrund till hur programmet växte fram, säger Fredrik Johnsson.

Under åren har P3 Dokumentär lockat fler och fler lyssnare och är ett av Sveriges Radios mest avlyssnade. Varför har P3 Dokumentär blivit så populärt?
– Jag tror att det beror på sättet programmet fick växa fram. Vi utgick inte från dokumentärer som sändes i P1. Vi fick fria händer att utforma dokumentärerna, utgick från oss själva, vad vi ville höra i radion. Vi var inspirerade av film och populärkultur och använde oss av bakgrundsmusik och effektljud som gjorde att programmet stod ut. Vi var också måna om att de vi intervjuade ska berätta vad de varit med om. Det ska vara som att lyssna på en film, skapa närvarokänsla och att man ska tas tillbaka till den tid då det hände.

Många yngre lyssnare har hittat till P3 Dokumentär. Tror du att ert sätt att berätta har ökat intresset för dokumentärer?
– Jag tror det, om man ska bedöma efter de reaktioner vi fått. De berättelser vi gjort dokumentärer om har vi själva valt för att vi var intresserade av ämnet.

Har du några favoriter?
– Det är några dokumentärer som vi gjorde i början då vi hittade ett sätt att berätta en historia på som höll i två timmar. De handlade om spionen Stig Bergling och Lasermannen.

Kommer ni att fortsätta att göra dokumentärer?
– Dokumentärer är inget vi släpper i första tagen. Eventuellt blir det en fortsättning på de dokumentärer vi gjort för TV3: Brottskod.

Fler videos
Fler avsnitt