Gå direkt till textinnehållet

Palestinsk pojke vill vara journalist

Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarströms bild på en palestinsk pojke som klätt ut sig till journalist sprider sig om en löpeld i sociala medier.

Johan-Mathias Sommarström befinner sig i Gaza för att bevaka konflikten mellan Hamas och Israel. Efter att ha jobbar under hela dagen i Gaza City återvände han till det hotell där många journalister bor. 

Där står en pojke iklädd en svart sopsäck knuten runt magen för att det ska se ut som en skyddsväst.

Johan-Mathias Sommarström berättar att pojken säger ”Jag är journalist. Jag ska berätta vad som händer här, det här är min skyddsväst”.

Johan-Mathias Sommarström tar av sig sin egen hjälm och sätter på pojkens huvud.

”Det är inte den första bilden på barn jag lägger ut från krig och oroligheter, men aldrig tidigare har jag fått så många reaktioner. Inkorgen är full av kommentarer som ’så här berörd har jag inte blivit tidigare’, ’sorgligt’, ’det är sådana som han som dödas’ och ’han söker den lilla trygghet han kan få’, skriver Johan-Mathias Sommarström på sverigesradio.se.

”För mig är bilden ett exempel på barns starka vilja att försöka överleva, han har sett oss journalister flänga ut och in på hotellen, han har sett att vi klarar oss. Jag tror att han i sin lek vill vara likadan, en sådan som klarar sig.”

Fler avsnitt
Fler videos