Gå direkt till textinnehållet

Palestinska journalistförbundet fördömer attacker

Efter dödandet av en journalist och beskjutningen av ett TV-team fördömer palestinska Journalistförbundet vad de anser är avsiktliga attacker mot journalister av israeliska styrkor.

Sedan Israels offensiv i Gaza inleddes den 8 juli har det förekommit ett antal incidenter där journalister utsatts för beskjutningar. Senast då al-Jaziras kontor i Gaza besköts, som Journalisten tidigare rapporterat om.

”Vi fördömer sådana israeliska attacker mot journalister i Gazaremsan och på Västbanken. Dessa inkluderar Palestina Idags reporter Sami Thabet och Ahmad Al-Budeiri som sårats samt TV-reportern Sara Al-Adra”, skriver palestinska Journalistförbundet i ett uttalande.

Den 21 juli dödades den palestinske kameramannen Khaled Reyadh Hamad vid ett israeliskt markanfall i östra Gaza.

”Khaled Reyadh Hamad arbetade på en film för produktionsbolaget Continue Production Film om de faror som palestinska sjukvårdare möter när de arbetar i Gaza. Hamad följde med en ambulans när fordonet träffades av en granat avfyrad av israeliska styrkor.”

Den israeliska militären säger att journalister används som mänskliga sköldar, men enligt palestinska Journalistförbundet finns inga bevis till stöd för påståendet.

”Det är tragiskt att en kameraman som dokumenterar de faror som sjukvårdare utsätts för själv dödas. Journalister i Gaza låter sig inte användas som sköldar. De försöker göra sitt jobb. De bör behandlas som civila och ges skydd enligt folkrätten, ” säger Sherif Mansour, CPJs programansvarig för Mellanöstern och Nordafrika.  

Journalister har även attackerats av civilaisraeler. Tisdagen den 21 juli attackerades Firas Khatib från BBC Arabic då han rapporterade live från Ashkelon.
 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos