Gå direkt till textinnehållet

Pen2Pen-pris till Dawit Isaak för tredje gången

Yttrandefrihetspriset Pen2Pen som delas ut av Örebro läns journalistdistrikt och Journalistförbundet går för tredje gången till Dawit Isaak. Samtidigt skickar prisutdelarna ett öppet brev till utrikesminister Margot Wallström och kritiserar den tysta diplomatin.

Pen2Pen Örebro Freedom of Expression Award går för tredje gången till Dawit Isaak.

”Det är ett sätt för oss att åter markera vikten av att Sveriges regering ser till att få Dawit Isaak fri”, skriver Pen2Pen i motiveringen.

”I tretton år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea för sina åsikter skull och för sin journalistik. Han är den ende svensk som av Amnesty International utsetts till samvetsfånge. Han är också den ende EU-medborgare som sitter fängslad för sina åsikter.”

Annons Annons

Dawit Isaaks 50-årsdag i dag den 27 oktober uppmärksammas på flera sätt. Under eftermiddagen håller tidningarna Svartvitt och Journalisten tillsammans ett arrangemang där bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Journalistförbundets vice ordförande Ulrica Widsell talar, och sångerskan Lisa Nilsson uppträder, vilket Journalisten tidigare berättat om.

Fler avsnitt
Fler videos