Gå direkt till textinnehållet

Personaltidning med sting läggs ned

Landstinget i Värmlands uppskattade personaltidning S-tinget läggs ner vid årsskiftet.Istället ska ledningen ge personalinformation via IT.

Landstinget i Värmlands uppskattade personaltidning S-tinget läggs ner vid årsskiftet.

Istället ska ledningen ge personalinformation via IT.

S-tinget har funnits i 25 år. Det har varit en oberoende, frispråkig tidning som gjorts enligt journalistiska principer.

Annons Annons

Socialdemokraterna och moderaterna har drivit på nedläggningsbeslutet, som togs i fullmäktige i början av veckan. Enligt landstingsrådet Philip Johnsson (s) beror nedläggningen inte på att tidningen haft en för oberoende ställning och varit för frispråkig.

— Ledningen har aldrig uttalat att tidningen har haft en alltför självständig ställning eller tagit upp fel saker, säger han. Men landstinget brottas med dålig ekonomi och någonstans måste vi skära.

IT-satsning

Philip Johnsson tycker att det finns så många medier i Värmland, som väl täcker landstingets verksamhet och som står öppna för fri debatt, att S-tinget inte behövs.

— Dessutom har många andra enheter inom landstinget egna personaltidningar.

Nu tänker landstinget istället satsa på IT.

— Vi håller precis på att diskutera vår IT-satsning för att kunna ge personalen direktinformation på ett snabbt sätt. Meningen är att det ska finnas en dator på varje arbetsplats. Informationen ska skötas på ett professionellt sätt, men hur det ska gå till är för tidigt att säga.

Sedan nedläggningsplanen blev känd i våras har landstingets informationschef Anders Ajaxson, som även var ansvarig utgivare för S-tinget, tagit tjänstledigt. Tidningens redaktör har sagt upp sig.

— Det känns trist att S-tinget läggs ner, säger Anders Ajaxson.

Han har inga planer på att återvända till tjänsten som informationschef.

— Jag vill inte vara med om att informationen ska styras av ledningen, säger han. Att lägga ner tidningen är ett kortsynt sätt att resonera. Jag tror att man kommer att ångra sig.

Reservationer

Tillsammans med vänsterpartiet reserverade sig centerpartiet i fullmäktige mot nedläggningen av S-tinget.

— Vi tycker att S-tinget gett bra information. Det har funnits möjlighet för personalen att komma till tals och diskutera viktiga frågor i tidningen, säger fullmäktigeledamoten Harriet Jonasson ©. Jag har själv jobbat inom vården och därför vet jag att tidningen är uppskattad och engagerar personalen.

Harriet Jonasson tror inte att IT-information kan ersätta tidningen.

— Det blir inte samma sak som S-tinget. I dag har inte all personal tillgång till IT. Det ligger långt fram i tiden.

Fler avsnitt
Fler videos