Gå direkt till textinnehållet

PFK kritiskt till lagförslaget om kränkande fotografering

Kränkande fotografering Även Pressfotograferna klubb, PFK, är kristik till lagförslaget på att kränkande fotografering kan komma att klassas som ett brott.  Mia Karlsvärd, PFKs vice ordförande i PFK, anser att lagen inskränker i yttrandefriheten.  

 Enligt lagförslaget om kränkande fotografering är det inte fotografen som ska avgöra om en bild är kränkande, utan det ska avgöras av en domstol.

– Oavsett om du är yrkesfotograf eller privatperson ska du avgöra på en 250-dels sekund om du begår ett lagbrott, säger Mia Karlsvärd, vice ordförande i PFK och ledamot i Yrkesetiska nämnden.

Mia Karlsvärd tror inte att hon kommer att dömas för brottet, men att det finns stor risk att hon kommer att anklagas för brottet.

– Yttrandefriheten kommer att påverkas eftersom vi kommer att självcensurera oss. Om en person säger till dig att om du tar fram kameran kommer jag att polisanmäla dig. Vem vågar då ta en bild?

Mia Karlsvärd vill liksom Journalistförbundet att lagen skrotas och anser att problemet med smygfotografering borde kunna lösas genom att andra lagar stärks.

Fler avsnitt
Fler videos