Gå direkt till textinnehållet

PK: Gör PO till MO

Publicistklubben tycker att det är hög tid att uppgradera det pressetiska systemet till ett medieetieskt system med en Medieombudsman.

PKs styrelse har därför skickat in ett förslag till Pressens samarbetsnämnd, som är huvudman för PO/PON och där PK är ordförande. PK föreslår ett namnbyte från Allmänhetens Pressombudsman, PO, till Allmänhetens Medieombudsman, MO. Pressens Opinionsnämnd, PON, föreslås bli Mediernas Etiska nämnd, MEN.

Enligt förslaget ges Spelregler för press, radio och TV det nya namnet Etiska regler för massmedia.

PKs ordförande Björn Häger förklarar att Publicistklubben vill markera i vilken riktning man vill att det pressetiska systemet ska gå, i väntan på att svenska politiker ska släppa en del av Granskningsnämndens uppgifter till en självsanerande instans.

– Särskilt också nu när pressen som ord blivit föråldrat eftersom tidningshusen blivit mediehus. Vi vill markera att det är dags att något händer och att Pressombudsmannen byter namn till Medieombudsmannen.

– Vi går in i en tid då politikerna borde våga släppa den publicistiska kontrollen av radio och TV till det självreglerande systemet.

Varför borde de våga det?

– Varför ska en statlig myndighet reglera just några medieformer, medan andra klarar av att reglera sig själva? Man borde släppa just de publicistiska frågorna även om man behåller de områden som är specifika för public service, till exempel sponsring, säger Björn Häger.

Fler avsnitt
Fler videos