Gå direkt till textinnehållet

PON friar granskning av Researchgruppen

Journalisten Ola Sandstigs omdebatterade granskning av Researchgruppen, som publicerades i Dagens Samhälle, frias av Pressens opinionsnämnd.

Journalisten har tidigare berättat om Ola Sandstigs granskning av researchnätverket Researchgruppen, som ställdes av tidningen Fokus i mars men sedan publicerades av Dagens Samhälle.

En av Researchgruppens grundare anmälde reportaget till Allmänhetens pressombudsman, som avskrev ärendet redan i juni. Efter att avskrivningen överklagats av anmälaren har PON nu tagit ställning, och finner inte heller skäl till pressetiskt klander av Dagens Samhälle.

Anmälaren var bland annat kritisk till rubriksättningen ("Granskare som inte tål en granskning") och bildvalet (bland annat foton från två mordbränder). Han ansåg också att uppgifter om flera brott som han varit misstänkt för saknade allmänintresse eftersom de låg så långt tillbaka i tiden.

Annons Annons

PO finner att rubriken visserligen saknar stöd när det gäller anmälaren personligen, men att det finns visst fog för formuleringen och att rubriken inte riktar sig direkt mot anmälaren som person.

Den pressetiskt avgörande frågan är enligt PO uppgifterna om anmälarens förflutna som aktivist i den våldsbejakande vänstergrupperingen Antifascistisk aktion, Afa. De händelser som återberättas i texten inträffade när anmälaren var 17 år.

Enligt PO har det ett allmänintresse när en person som tidigare varit med i Afa får en framträdande position. Eftersom anmälaren fortsatt röra sig i ungefär samma politiska miljö som under Afa-tiden är det rimligt att hans förflutna lyfts fram när Dagens Samhälle skulle teckna en bakgrund till Researchgruppen, skriver PO.

Anmälaren har heller inte begärt genmäle, och han har haft kännedom om att artikeln skulle beröra ungdomen, noterar PO. PO anser att även om artikeln framställer anmälaren i "en ofördelaktig dager" har han inte tillfogats en oförsvarlig publicitetsskada.

PON gör samma bedömning som PO.

 

Fler avsnitt
Fler videos