Gå direkt till textinnehållet

PON går emot PO och klandrar ledarartikel

Turkiska Riksförbundets tidskrift Yeni Birlik klandras för att ha kritiserat en tidigare förbundsordförande på ett sätt som orsakat honom oförsvarlig publicitetsskada.

I en ledare anklagades den tidigare ordföranden för att ha kört förbundets finanser i botten och han påstods ha drivits av avundssjuka.

Den tidigare ordföranden kände sig kränkt och anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO.

PO konstaterar att en tidnings ledarsida är dess främsta åsiktsplats, vilket läsarna känner till. Skarp kritik kan framföras i ledaren utan att tidningen är skyldig att låta en omskriven person bemöta uppgifterna.

Enligt PO har den tidigare ordföranden också haft en sådan ställning i förbundet att han får acceptera en långtgående kritik för sitt ledarskap.

PO anser att publiceringen ryms inom ramen för god publicistik och vidtar ingen åtgärd. Om anmälare blir omskriven råder PO honom att få komma med bemötande.

Den tidigare ordföranden överklagade POs beslut till Pressens opinionsnämnd, PON.

Nämnden går emot PO och anser att det finns en gräns även för vad som kan framföras i en ledare. Anmälaren anklagades bland annat för trakasserier och ohederligt beteende utan att han fick bemöta påståendena.

Nämnden kommer fram till att han har lidit en oförsvarlig publicitetsskada och att Yeni Birlik ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos