Gå direkt till textinnehållet

#Prataomdet sprider sig snabbt

Det som startade som ett Twitterinlägg om sexuella övergrepp och gränsdragningar av Johanna Koljonen spred sig fort. #Prataomdet har nu blivit en egen sajt och diskuteras i allt fler medier.– Vi råkade oavsiktligt göra lite revolution, säger Sonja Schwarzenberger, en av sajtens grundare.

Johanna Koljonens inlägg efter mediebevakningen av Assange-fallet drog snabbt igång en diskussion på twitter om sexuella övergrepp, gränsdragningar och gråzoner. Under helgen har flera medier uppmärksammat debatten, däribland Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Dagens Arena, Nyheter24 och Örnsköldsviks Allehanda.

Under morgonen var Johanna Koljonen och Linus Fremin också på TV4s Nyhetsmorgon och berättade om sina egna erfarenheter och hur diskussionen drog igång.

#Prataomdet har nu blivit en sajt där man kan lägga upp egna berättelser och hitta länkar till andra medier som uppmärksammar frågan. Här finns också kontaktuppgifter till flera stödorganisationer som man kan vända sig till om man blivit utsatt för övergrepp. Sajten har skapats av nätverket Prata om det, som består av ett tjogotal skribenter och redaktörer som kom i kontakt med varandra på Twitter.

– Det som hände var att en sa: Det är okej att prata om det. Sedan var det två. Och sedan kunde man själv göra det. Nästan alla människor har erfarenheter av att ha gått över någons gränser, eller att någon passerade deras. Ibland gjorde man det mot sig själv. Den lilla gnistan av att några vågade, var allt som behövdes, säger Sonja Schwarzenberger, avgående chefredaktör på Bang och en av medlemmarna i nätverket.

Prata om det har också uppmärksammats av den norska tidningen Dagbladet och Sonja Schwarzenberger hoppas att den nationella och internationella spridningen ska leda till att det blir lättare att prata om sex och gränsdragningar.

– Det fina är ju att det redan ger något. Vi råkade oavsiktligt göra lite revolution. Tusentals twittrar, hundratals bloggar. Och någonstans i det skapar vi en möjlighet att verbalisera oss kring sexuell kränkning, gråzoner och det som kanske inte tidigare gått att sätta ord på, för att man känner skam.
 

Fler avsnitt
Fler videos