Gå direkt till textinnehållet

Pressas lämna facket för längre vikariat

Strid med Unionen Sedan i höstas har 18 medlemmar i SRs och SVTs journalistklubbar begärt utträde för att bli medlemmar i Unionen-klubben. Som skäl anger de Unionens avtal med public serviceföretagen som gör det möjligt för dem att vara programanställda i fem år utan att bli utlasade.

Isabell Höjman blir snart utlasad från sin projektanställning som reporter på P3 Nyheter. Hon har kolleger som valt att lämna Journalistförbundet och bli medlemmar i Unionen för att kunna jobba några år till innan de blir utlasade.
– Vi har en stark gemenskap på redaktionen. Men solidariteten försvinner när det finns dessa konstiga regler som innebär att man kan jobba längre om man går ur Journalistförbundet. Man är tvungen att bara tänka på sig själv, säger Isabell Höjman.

Unionen och Saco tecknade förra året ett avtal med public service­företagen som innebär att deras medlemmar kan vara programanställda i fem år innan de blir utlasade. Tidigare hade Unionen ett avtal liknande Journalistförbundets som innebar att om man vikarierat i mer än två år under en femårs­period hos samma arbetsgivare hade man företrädesrätt till en tjänst.
Men Unionens och Sacos avtal ger ingen företrädesrätt till några tjänster.
– Eftersom SVT har satt företrädesrätten ur spel så har den ingen funktion. Det ledde bara till att folk inte kunde fortsätta jobba. Då tyckte vi att företrädesrätten inte längre behövdes för den här anställningsformen. Medlemmarna har inte företrädesrätt, men däremot ett jobb. Las är ett skydd för dem som har en anställning, inte för dem som står utanför, säger Gun Karlsson, Unionen-klubbens ordförande på SVT.
Hon menar att SVT satt i system att inte låta någon få företrädesrätt, om inte företaget vill anställa en viss person.
– Vi har helt enkelt anpassat oss till de förhållanden som råder för våra medlemmar. I grunden vill vi att alla ska vara tillsvidareanställda. Men för att få någon form av arbetsro och socialt liv är det bättre att de kan jobba fyra fem år på samma arbetsplats, säger Gun Karlsson.

Isabell Höjman funderade på att gå med i Unionen för att få behålla sitt jobb, men det var för sent. De hade redan förlängt anställningen för en kollega som inte är med i något fackförbund.
Journalistklubbarna på SVT och SR har länge jobbat för att få bort otrygga anställningsformer. Petteri Karttunen, journalistklubbens ordförande på SVT, menar att Unionens och Sacos avtal inte förbättrar villkoren för dem som har olika anställningsformer.
De två fackförbundens  avtal innebär att public serviceföretagen kan stapla olika visstidsanställningar på varandra i tio år. För medlemmar i Journalistförbundet kan arbetsgivaren stapla anställningar på varandra i sju år.

Annons Annons

Petteri Karttunen påpekar dessutom att det finns en missuppfattning bland dem som väljer att lämna Journalistförbundet: de tror att de som programanställda får ett femårskontrakt.
– Det kommer fortfarande att vara kortare kontrakt. På SVT kan det röra sig om tre, fyra månader och på lokalradion kanske ett halvår eller ett år. Det är inte så att tryggheten kommer att öka. Det är Journalistförbundet som arbetar för fler fasta tjänster, säger han.

Inom dagspressen gäller journalistavtalet för dem som gör journalistiska arbeten på en tidning, oavsett om personen är medlem i Journalistförbundet eller inte. Inom public service går de som är oorganiserade på Unionens och Sacos avtal, även journalister.
Det är därför inte säkert att journalister väljer att bli medlemmar i Unionen, utan i stället står utanför de fackliga organisationerna.
Tre medlemmar har begärt utträde ur SVTs journalistklubb. I ett brev till journalistklubbens kansli skriver en medlem: ”Om jag går ur kan jag jobba i fem år. Det är bara därför jag går ur. Mycket olyckligt och det är ett tecken på en sjuk arbetsmarknad.”
Enligt de regler som gäller måste en medarbetare räkna in den arbetade tid som han eller hon haft som medlem hos Journalistförbundet, även efter att medlemmen gått ur förbundet, vid en ny anställning.

Ulrika Hyllert, ordförande för journalistklubben på SR, har varit i kontakt med de flesta av de 15 journalister som begärt utträde ur SR-klubben.
– De flesta jag talat med säger att de högst motvilligt lämnar journalistklubben. Jag förstår varför de lämnar klubben, och säger att de alltid är välkomna tillbaka. De kan ringa till oss och ställa frågor, men jag förklarar samtidigt att vi inte kan företräda dem vid förhandlingar.
Ulrika Hyllert föredrar att själv berätta för nya medlemmar i journalistklubben om skillnaden mellan journalistavtalet och Unionens och Sacos avtal.
Hon tycker att det är bättre att medlemmarna blir informerade av journalistklubben än att någon chef skulle uppmuntra dem att byta fackförbund, något som kan uppfattas som föreningsrättskränkning.
LAS ger arbetsgivaren möjlighet att stapla visstidsanställningar på varandra. Därför har TCO, som Unionen och Journalistförbundet tillhör, stämt Sverige inför EU-domstolen för att LAS inte följer EU-direktivet om visstidsanställning.

Att Unionens avtal om programanställningar skulle öka staplandet av olika anställningsformer håller inte Gun Karlsson med om.
– Det ökar inte staplandet av visstidsanställningar. Vårt avtal gör att det blir längre anställningar på samma anställningsform.
 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos