Gå direkt till textinnehållet

Pressfrihetens dag ger eko i mediebruset

En stor del av nyhetsflödet i dag från Journalisten handlar om pressfrihetens dag. Även hos andra medier har den aktuella dagen lett till tydliga aktioner. Exempelvis har Metro re-designat sin etta och chefredaktörer över hela landet går ihop för att skriva debattartiklar i ämnet. 

En snackis på sociala medier är exempelvis att Metro (se bilden) har re-designat sin etta idag och strykit över stora delar av texten. Detta för att visa vad censur skulle innebära i praktiken.

I det övriga flödet hittar vi bland annat: 

  • De tre chefredaktörerna för Eskilstuna-Kuriren, Strengnäs Tidning, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter uppmärksammar också tryckfrihetsfrågan. I en gemensam debattartikel skriver de bland annat:

När tjänstemän i en sörmländsk kommun försöker undanhålla uppgifter, när politiker i riksdagen vill skapa lagar som begränsar pressfriheten, när mörka krafter sprider propaganda som hävdar att det vi berättar är lögn och att deras version är sanningen – då hotas det fria ordet. Och det sker här och nu. I Sverige 2016”.

  • Två tredjedelar av världens befolkning lever idag, enligt Reportrar utan gränser, i länder där myndigheter censurerar tidningar. Det har även fått Pressbyrån att agera som nu säljer sina magasin och tidningar för halva priset hela dagen.
  • Även Bbl/AT:s förstasida ser annorlunda ut. Den är i stort sett blank för att påminna om hur det skulle se ut om det inte fanns pressfrihet. VLT:s politiske redaktör Richard Appelbom, kulturskribenten Erik Jersenius och Bbl/AT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström skriver även en gemensam artikel i ämnet.

Även Sverige backar från plats fem till åtta på listan (Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex red.anm), detta inte minst på det ökade hatet och hoten mot journalister. I Sverige har vi också under senare år sett flera försök till inskränkningar mot yttrandefriheten. Detta är allvarligt. Detta är ett hot mot demokratin, vars hörnpelare är just tryck- och yttrandefriheten”, skriver de.

Också Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och Stephen Lindholm, ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, menar att pressfriheten håller på att urholkas. 

"Förutom de ökande hoten mot journalister i Sverige har vi också bevittnat hur svenska myndigheter blir allt mer slutna och inte lever upp till kraven enligt offentlighetsprincipen. Vi har den senaste tiden sett flera exempel på att meddelarskyddet, det vill säga rätten för offentliganställda att slå larm till media, inte respekteras av chefer inom myndighetsvärlden", skriver de i ett debattinlägg på Dagens Media

Fler videos
Fler avsnitt