Gå direkt till textinnehållet

”Prisdumpning på bildjournalistik”

Trots att bilder efterfrågas allt mer dumpas fotografernas arvoden. Det menar Svenska Fotografers Förbund som i dag släpper en rapport om hur det nya medielandskapet påverkat villkoren för professionella fotografer.

I SFFs rapport Det nya medielandskapet – om den redaktionella bildens förändrade villkor, redovisas bland annat hur ”oskäliga avtal” dykt upp på fotofrilansmarknaden med att contentföretag etablerats i Sverige, och hur dessa spritts till stora mediekoncerner.

I rapporten redovisas bland annat innehållet i Bonnier Tidskrifters standardavtal 2015, där Bonnier vill ha exklusiv rätt till bilderna, samt obegränsad nyttjanderätt, överlåtelserätt till tredje part och dessutom vill att gamla bilder som levererats tidigare enligt andra avtal också ska omfattas av det nya avtalet.

”Bilder har en glansperiod nu och efterfrågas mer än någonsin i alla kanaler. Professionella fotografer är en förutsättning för att mediehusen ska kunna hävda sig i konkurrensen. Att fotografer ska betala mediebranschens strukturomvandling med försämrade villkor faller alltså på sin egen orimlighet. Fotograferna är de första att bejaka den tekniska utvecklingens nya möjligheter, även om det finns utmaningar att möta”, skriver Donald Boström, huvudförfattare till rapporten och styrelsemedlem i Svenska Fotografers Förbund, i en kommentar.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos