Gå direkt till textinnehållet

Protestbrev till Vitryssland

Journalistförbundets styrelse har sänt ett öppet protestbrev till Vitrysslands informationsminister Liliya Ananich rörande landets behandling av frilansjournalister. "Pressfriheten är cyklisk i Vitryssland", säger Åsa Ohlsson, frilans och ledamot av förbundstyrelsen.

I brevet skriver förbundsordförande Jonas Nordling att Svenska Journalistförbundet stöder det vitryska journalistförbundet BAJ (Belarusian Association of Journalists) och kräver att det vitryska rättsväsendet och myndigheterna slutar åtala och pressa vitryska journalister som samarbetar med utländska medier och får sitt material sålt till utländska medieföretag.

Frilansen och avgående ledamoten i förbundsstyrelsen Åsa Ohlsson besökte nyligen Vitryssland inom ramen för Europeiska journalistfederationens frilansexpertgrupp FREG, och hon berättar för Journalisten om frilansarnas situation.

– Bara anställda vid medieföretag räknas som journalister. Det försvårar för frilansjournalister att sköta sina uppdrag. Hotbilden från myndigheter mot journalister ökar nu, eftersom det är ett år kvar till presidentval. Pressfriheten är cyklisk beroende på hur nära valet man är, säger Åsa Ohlsson.

Under vistelsen i Vitryssland mötte hon en ung fotograf, Anton Suryapin, som suttit i en månad i KGB-fängelse för att ha tagit ett foto av en av de nallebjörnar som svenska reklambyrån Studio Total släppte ned över Minsk 2012, en bild som han publicerade på sin hemsida.

– Han var 20 år och bodde fortfarande hos sina föräldrar när KGB rannsakade huset och beslagtog hans kamera och dator och grep honom. Han satt i en månad i fängelse och fick bara ha kontakt med sin advokat. Hans berättelse berörde mig.

Vad kommer ett sådant här protestbrev att spela för roll?
– Mer än man kan tro. BAJ har fått flera priser, bland annat Sacharovpriset, och när förbundet uppmärksammas utomlands märker de att de vitryska myndigheterna behandlar dem annorlunda. De får större frihet och behandlas med större respekt.

– Det finns två journalistförbund i Vitryssland, det andra, BUJ, är till för statligt anställda journalister. Det är egentligen inte ett journalistförbund utan en del av propagandamaskineriet, säger Åsa Ohlsson.

Fler avsnitt
Fler videos