Gå direkt till textinnehållet

RÅ återupptar förundersökning efter granskning

Riksåklagaren återupptar förundersökningen i fallet Sinthu, efter SR Ekots granskning.

Ekot har vid flera tillfällen de senaste åren granskat fallet Sinthu Selvarajah, som dog efter ett polisingripande på ett sjukhus i Västerås i december 2014. En första förundersökning om tjänstefel i samband med händelsen lades ned i april 2015. Efter Ekots granskning återupptogs utredningen i oktober 2015,  med brottsrubriceringen vållande till annans död, men även den lades ned.

Ekots reporter Daniel Velasco som tillsammans med Bo-Göran Bodin (nu SVT) granskat fallet sitter upptagen med en annan publicering och har inte hunnit sätta sig in i RÅs beslut.

Är det er granskning som lett till att RÅ nu återupptar förundersökningen?
– Det är det. I vår senaste granskning från december säger rättsläkaren i fallet att allt talar för att det var polisernas ingripande som orsakade Sinthus död. Men han kunde inte säga om det berodde på den stora mängden pepparspray, användningen av en plastpåse eller tyngden mot ryggen, och det menar vi beror på att förhören är så dåligt gjorda. Efter den publiceringen begärde RÅ in alla handlingar för att titta över ärendet. Det är det han nu har gjort, säger Daniel Velasco.
 
Har du någon kommentar till RÅs beslut?
– Jag är faktiskt förvånad över att förundersökningen återupptas nu, för det är så pass långt efter händelsen. Redan i det första skedet skedde allt alldeles för sent. Viktiga personer förhördes i ett alltför sent skede. Nu har det gått ännu längre tid, så det blir ännu svårare att reda ut. Så det är överraskande men bra att man tittar på det här fallet igen, det var så många frågetecken som inte rätades ut första gången.
Fler avsnitt
Fler videos