Gå direkt till textinnehållet

RÅ kritisk mot TU

Riksåklagaren Anders Perklev är kritiskt till TUs debattinlägg om källskyddet och Aftonbladetbilden på rånaren som polisen ville se. I ett eget inlägg på DN går riksåklagaren till attack mot TU och anklagar dem för bristande kunskaper om rättsystemet.

Det var i en debattartikel i DN tidigare i veckan som TUs Jeanette Gustafsdotter och Per Hultengård uttalar sig med utgångpunkt i polisen och åklagarens agerande när det gäller Aftonbladetbilden på rånaren. Enligt TU, bryter man mot grundlagen genom att inte värna om källskyddet.

Anders Perklev svarar nu i ett debattinlägg på DN att Polis och åklagare aldrig beslutat om någon husrannsakan på Aftonbladets redaktion.

”Åklagaren har vänt sig till tingsrätten med en begäran att domstolen ska besluta i frågan. Både tingsrätten och hovrätten har kommit fram till att husrannsakan får ske. Högsta domstolen har sedan gjort en annan bedömning”, skriver Perklev.

”Att HD kommer till en annan slutsats än underinstanserna betyder givetvis inte att dessa – eller åklagaren – har brutit mot grundlagen eller någon annan lag (…)Att kritisera åklagaren, när man i själva verket är missnöjd med lagstiftningen eller domstolarnas sätt att tillämpa den, är ungefär lika konstruktivt som att skjuta på budbäraren när denne överbringar en ovälkommen sanning”, fortsätter riksåklagaren.

Fler avsnitt
Fler videos