Gå direkt till textinnehållet

Rapport och Aktuellt fällda för intrång i privatlivet

I nyhetsinslag i SVT som handlade om en pågående rättsprocess visades bilder på en person som inte hade med det aktuella målet att göra. Granskningsnämnden för radio och TV ansåg att inslagen stred mot kravet på saklighet och mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Inslaget handlade om att rättegången inletts mot den person som grundat Pirate Bay. I ett avsnitt visade Rapport och Aktuellt arkivbilder då två personer kommer ut från en rättsal och reporterna säger att ”rättegången mot Pirate Bay-grundaren X och en 36-årig man från Dalarna” har inletts.

SVT förklarade inte att det rörde sig om arkivbilder och tittarna kunde därför få uppfattningen att anmälaren var en av de misstänka bredvid X.
Anmälaren kontaktade SVTs nyhetsredaktion och förklarade att han inte ville synas i bild. SVT lovade att maska ansiktet, men detta gjordes inte i hela  inslaget, vid ett tillfälle syntes ansiktet.

Granskningsnämnden anser att Rapports och Aktuellts inslag stred mot kravet på saklighet och mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Fler avsnitt
Fler videos