Gå direkt till textinnehållet

Rekordmånga anmäler till PO

Antalet PO-anmälningar ökade med 65 procent år 2014 i jämförelse med 2013. Men antalet fällningar har inte ökat utan ligger kvar på samma nivå.

År 2014 kom det in 597 anmälningar till Allmänna Pressombudsmannen, PO. I jämförelse med året innan, då det kom in 362 anmälningar, är det en ökning med 65 procent.  Det är rekord, PO har gått tillbaka till 1980 och framåt för att undersöka hur många anmälningar som kommit in. 597 anmälningar är det högsta antalet som PO haft.

PO Ola Sigvardsson (bilden) ser flera förklaringar till att anmälningarna ökat markant.

– Det enda är att vi för ungefär två år sedan införde möjligheten att anmäla på vår hemsida där det finns ett formulär att fylla i. Men man får inte fler anmälningar för att det är lättare att anmäla. Folk måste även känna till att vi finns, säger Ola Sigvardsson.

Annons Annons

Han hänvisat till att PO på senare år haft flera uppmärksammade fall, till exempel då drottning Silvia anmälde fotografen Elisabeth Ohlson Wallins bilder, som det skrevs mycket om stort i medier, och tidningen Chefs integritetskränkande artikel om en VD i ett svenskt företag.

– Sedan ser vi en tendens att flera personer anmäler samma artikel. En tidning skriver något som en stor grupp människor ogillar och de väljer att anmäla, säger Ola Sigvardsson.

Men ett större antal anmälningar har inte lett till fler fällningar. År 2014 fälldes 34 artiklar och 2013 var det lika många. Enligt PO ligger antalet fällningar stabilt på 30 till 50 per år.

– Många av anmälningarna går vi inte vidare med eftersom anmälaren inte är personligen berörd. Man måste personligen ha blivit utsatt för något nedsättande. Det räcker inte med att man tycker illa om något som skrivits.

Fler avsnitt
Fler videos