Gå direkt till textinnehållet

Reporter gripen efter att ha begärt ut handlingar

En reporter från samhällsmagasinet Avsnitt greps av polis och fick sin mobil beslagtagen vid Ringsjöanstalten i Eslöv. Reportern hade rest till anstalten för att begära ut allmänna handlingar.

Reportern anlände till anstalten och bad att anonymt få se allmänna och offentliga handlingar, de så kallade strafftidsbesluten, vid anstalten. Han informerades om att ”begäran inte kunde effektueras direkt” och han informerades vidare om att han ”fick återkomma ifall han inte ville uppge en adress”, skriver Skånska Dagbladet på nätet.

Kriminalvårdens förklarade också att reportern befann sig på privat mark och att obehöriga inte hade tillträde dit.

Innan reportern lämnade anstalten fotograferade han anstalten med sin mobilkamera. Detta uppmärksammade en anställd vid anstalten. Han greps av polisen med motiveringen att han befann sig på privat väg och hade filmat ett skyddsobjekt.

Annons Annons

Avsnitts chefredaktör Martin Tunström vill att JO kritiserar kriminalvården för dess vägran att lämna ut handlingar.

”Handlingarna var uppenbarligen offentliga. Att samla ihop besluten hade maximalt tagit några minuter i anspråk. Det strider emot såväl tryckfrihetsförordningen som offentlighets- och sekretesslagen”, säger han till skd.se.

Till Skånskan säger anstaltschefen Anders Eriksson att JO kommer att begära in ett yttrande från kriminalvårdens huvudkontor.

”Sedan kommer ett beslut och då blir även hela utredningen med alla omständigheterna offentlig. Jag vill inte göra några närmare uttalanden innan vi svarat JO”, säger Anders Eriksson.

Redaktionen på Avsnitt ville se hur väl sekretess- och offentlighetslagen fungerade i praktiken. Tidigare i år har tidningen begärt att Högsta förvaltningsdomstolen prövar scientologbibelns offentlighet, som Journalisten tidigare skrivit om.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos