Gå direkt till textinnehållet

Reportrar utan gränser fördömer mordet på Foley

”Det är enormt viktigt att inte IS tillåts vinna genom sin skrämseltaktik.” Det säger Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist efter att IS lagt ut en video där den amerikanska journalisten James Foley påstås ha halshuggits av representanter för IS.

Dådet filmades och har lagts ut på nätet. Islamiska staten hotar med att även döda Steven Sotloff om inte Barak Obama upphör med flyganfall mot IS positioner i Irak.

”Om videon visar sig vara äkta så visar det hur långt IS är villigt gå med sin utpressningsstrategi. Det är nästan ofattbart grymt. James Foley var inte en representant för den amerikanska regeringen. Det är enormt viktigt att inte IS tillåts vinna genom sin skrämseltaktik. Den fria pressen måste respekteras och fortsätta att skildra de fruktansvärda övergrepp som IS gör sig skyldiga till. Kidnappningarna måste upphöra”, skriver Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande. 

Jonathan Lundqvist påpekar att IS användning av sociala medier som ett led i krigföringen, ”är en medveten strategi att filma sitt besinningslösa våld och sedan lägga ut sekvenser på nätet”.

Annons Annons

”Det här är en grupp som inte tvekar att använda grovt våld. Tvärt om, man glorifierar det! Det är mycket obehagligt och visar en fullständig likgiltighet inför både liv och mänskliga rättigheter. Det är vidrigt”, säger Jonathan Lundqvist.

Enligt Reportrar utan gränser hålls ungefär 20 journalister som gisslan av militanta grupper i Syrien. Av dem finns tre bekräftade fall av utländska journalister. Ytterligare fyra utländska journalister är försvunna. Totalt har 39 journalister, tolv av dem utländska, dödats i samband med sitt arbete sedan starten av de väpnade konflikterna i mars 2012. 122 gräsrotsjournalister har dödats.

Fler avsnitt
Fler videos