Gå direkt till textinnehållet

Reportrar utan gränser prisas

Reportrar utan gränser har tilldelats ett pris på 75 000 kronor för sitt arbete att bland annat få journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fria.

Det är studentföreningen Göteborgs nation som delar ut Monismanienpriset som är på 75 000 kronor.

– Vi är naturligtvis mycket glada. Det är ett prestigefyllt pris, med tanke på vilka som tidigare fått priset. Vi känner stor ödmjukhet att befinna oss i den samlingen. Vi är alltid glada att folk uppskattar vad vi gör, säger Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränsers ordförande.

Föreningen har ännu inte bestämt vad de ska göra med de 75 000 kronorna.

– Vi är en liten förening, ekonomiskt sett, och de 75 000 kronorna gör det möjligt för oss att fortsätta vårt arbete.

I motiveringen till priset står det:

”För deras engagemang och arbete med pressfrihet och kamp för det fria ordet världen över. Kenne Fants stiftelse för det fria ordet vill specifikt hylla Reportrar utan gränser för deras strävan efter att uppmärksamma de tidigare fängslade reportrarna Martin Schibbye och Johan Persson, samt deras insats för reportrarnas frigivning.”

Det var regissören Kenne Fant som 1975 skapade en stiftelse med uppdrag att dela ut Monismanienpriset. Namnet kommer från hans film Monismanien 1995 från samma år, och pengarna till stiftelsen kommer från ett stipendium han fick för filmen.

Priset ska gå till föreningar och personer som gjort stora insatser för försvar av åsiktsfriheten. Bland tidigare års vinnare finns bland annat Herta Müller, Margot Wallström och Amnesty International.

Fler avsnitt
Fler videos