Gå direkt till textinnehållet

Researchgruppen: ”Förvånande resultat”

Researchgruppen fick ut ekonomiska uppgifter om de personer som kommenterar mest på så kallade hatsajter, och resultatet är förvånande, uppger Researchgruppen. Samtidigt pågår ett tillsynsärende mot företaget som lämnade ut uppgifterna till gruppen.

Som Journalisten berättade tidigare veckan har flera privatpersoner anmält till Datainspektionen att ett kreditupplysningsföretag har lämnat ut kreditupplysningar till en förening som drivs av den journalistiska Researchgruppen.

Researchgruppen avslöjade tidigare tillsammans med Expressen vilka som står bakom kommentarerna på Sveriges största hatsajter.

Martin Fredriksson på Researchgruppen förklarar i ett mejl till Journalisten bakgrunden till den fortsatta granskningen av personerna:

Annons Annons

”Vi ville göra en statistisk genomgång på de som kommenterar allra mest, eftersom det har varit mycket spekulerande om detta tidigare. Nu vet vi hur det ser ut och vi kommer att använda det materialet i kommande artiklar och utbildningar. Vi blev själva förvånade när vi gjorde en jämförelse med inkomststatistiken för befolkningen i stort.”

Utlämnandet av kreditupplysningar har lett till en storm på flera av de aktuella sajterna. Även Journalisten har fått kontakt med flera upprörda personer efter den lilla artikel som publicerades på Journalisten.se i onsdags.

Har ni fått några reaktioner?
”Vi har fått ta en del epost och arga telefonsamtal. Vi har uppmanat dem som tycker att vi gjort oss skyldiga till lagbrott att polisanmäla det, men också lyckats få en del intervjutillfällen ur det”, svarar Martin Fredriksson per mejl.

Fler avsnitt
Fler videos