Gå direkt till textinnehållet

Ridsport klandras för artikel om ridlärare

Tidningen Ridsport klandras av Pressens opinionsnämnd för att ha nämnt att en person dömts för sexualbrott för 23 år sedan.

Det var i april 2013 som Ridsport publicerade en artikel där man berättade att en ridlärare i en angiven stad åtalats för våldsbrott. I en faktaruta nämndes att han i början av 90-talet dömts till fängelse för sexuellt utnyttjade av minderåriga. Ridsport följde upp med flera artiklar om rättegången mot ridläraren. Han dömdes för olaga hot.

Publiceringen anmäldes av ridläraren eftersom tidningen upprepade gånger hänvisade till den 23 år gamla domen. Han påpekade också att Ridsport namngivit den stad han bor i vilket kunde leda till att hans identitet kunde röjas.

Ridsport ansåg att de objektivt och saktligt skildrat vad som skett och att återfallsfrekvensen bland sexualbrottslingar är hög.

PO anser att det är integritetskränkande att berätta att anmälaren dömts för sexualbrott för 23 år sedan, då inga återfall rapporterats. Till det kommer att det nya åtalet inte berör anmälarens yrkesverksamhet som ridlärare eller sexualbrottslighet och därför är det inte motiverat att nämna den gamla domen.

PO anser därför att Ridsport kränkt anmälarens integritet och därmed brutit mot god publicistisk sed. PON har samma uppfattning.

Journalistförbundets och Publicistklubbens representanter i PON reserverade sig mot beslutet.

Fler avsnitt
Fler videos