Gå direkt till textinnehållet

Ridsport tänker trotsa PON

Tidningen Ridsport tänker överhuvudtaget inte svara PO/PON om en ny anmälan mot tidningen skulle göras.  

Det klargör tidningens advokat Mats Müllern i ett brev till PO och PON, som Journalisten tagit del av.

Bakgrunden är denna: I januari 2015 fällde Pressens opinionsnämnd Ridsport för en artikel om missförhållanden vid en ridskola på namngiven ort. En ridlärare som i början av 90-talet dömts till fängelse för sexuellt utnyttjade av barn stod nu åtalad för våldsbrott (han dömdes för olaga hot). Ridläraren anmälde publiceringarna och ansåg sig kunna bli utpekad genom att orten namngivits.

PO ansåg bland annat att det var integritetskränkande att berätta att anmälaren dömts för sexualbrott för 20-talet år sedan, då inga återfall rapporterats. En majoritet i PON fällde Ridsport, men Journalistförbundets och Publicistklubbens ledamöter reserverade sig mot beslutet.

Annons Annons

Journalisten har tidigare berättat att Ridsport i protest mot beslutet vägrade betala expeditionsavgiften om 13 000 kronor till PON.

Nu skriver alltså Ridsports advokat i ett mejl till PO och PON att tidningen vid en eventuell ny anmälan inte kommer ”ingå i svaromål överhuvudtaget med mindre PON tar avstånd från det tidigare avgörandet”.

Bakgrunden är att den dömde ridlärarens dotter publicerat nya uppgifter i en blogg.

– Uppgifterna visar att det rör sig om allvarliga missförhållanden på den här ridskolan. Anledningen till att Ridsport gick ut med det här från början är att det inte finns någon övervakning eller godkännande av ridskolor. Därför tar Ridsport på sig att vara ett kritiskt granskande organ för att påtala missförhållanden, och därför var publiceringen försvarlig, säger Mats Müllern.

Varför skickar ni brevet till PON?
– Opinionsnämnden borde också få kännedom om de här nya uppgifterna. De ledamöter som höll med oss vid fällningen hade nog rätt.

– Om Ridsport finner anledning att ta upp saken på nytt kommer man inte att respektera opinionsnämndens beslut, säger Mats Müllern.

Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson säger att han inte under sina snart sex år som PO varit med om att en tidning vägrat svara på PO/PONs frågor.

Vad innebär det om en tidning struntar i att svara på en anmälan?
– Hela vår verksamhet är ju självreglering. Det bygger på att tidningarna, framför allt de som är med i Sveriges Tidskrifter och TU, tycker att det är bra och är beredda att låta sig prövas av PO. Om det är någon som inte vill det är det ingenting som vi kan göra något åt. Man kan bara diskutera och föra samtal.

Vad händer med det självreglerande systemet om fler gör så här?
– Om det mot förmodan skulle bli en omfattande trend så skulle det skada det pressetiska systemet. Däremot tror jag att enstaka fall har mindre betydelse. Det finns exempel historiskt på när tidningar inte velat samarbeta med PO eller PON. Det finns beslut som inte är publicerade fast tidningarna borde ha gjort det. Då finns inget att göra än att samtala och försöka förklara vikten självreglering.

(Ridsport publicerade PONs fällning.)

Fler avsnitt
Fler videos