Gå direkt till textinnehållet

Ridsport vägrar betala avgift till PON

Tidningen Ridsport fälldes i januari av PON för en artikel om en gammal sexdom. Tidningen vägrar nu att betala expeditionsavgiften om 13 000 kronor till PON. ”Vill andra idka välgörenhet får de väl göra det, vi gör det inte”, säger Mats Müllern, tidningens advokat och ledamot i tidningens styrelse.

Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens Opinionsnämnd (PON) granskar publiceringar i all periodisk skrift i Sverige, även sådana som inte är medlemmar hos någon av huvudmännen i Pressens Samarbetsnämnd.

Vid en fällning ska den fällda publikationen publicera det fällande beslutet samt betala en expeditionsavgift till PON om 13 000 eller 32 000 kronor beroende på upplaga.

I de allra flesta fall betalar tidningarna avgiften. De senaste tio åren är det bara Bingo Rimérs ”livsstilstidning för män” Moore Magazine, samt den antimuslimska tidningen Dispatch International som har vägrat att betala avgiften.

Men nu vägrar även tidningen Ridsport att betala. Tidningen är inte medlem i Sveriges Tidskrifter.

Journalisten berättade tidigare i år om fällningen som rör en artikel där tidningen uppgett att en ridlärare dömts för sexualbrott för mer än 20 år sedan. Journalistförbundets och Publicistklubbens representanter i PON reserverade sig mot beslutet och menade att det inte fanns skäl för klander.

Mats Müllern, tidningens advokat och ledamot i tidningens styrelse, säger till Journalisten att han inte kan se något skäl att betala.

– Tidningen publicerade beslutet, det såg man inget skäl till att låta bli. Men det finns ingen skyldighet att betala, särskilt inte som vi kanske hade synpunkter på utfallet och höll med de två personer som reserverade sig mot beslutet, säger Mats Müllern.

Nästan alla som fälls betalar, varför inte ni?
– Vill andra idka välgörenhet får de väl göra det, vi gör det inte.

Expeditionsavgifterna delfinansierar ju PO och PON – är det inte viktigt att de finns?
– Det finns ett intresse i samhället att de som blir utsatta för vad man kan kalla ett missbruk av tryckfrihetsförordningen ska kunna få sin sak prövad. Men det bör ske i domstol och inte i en klubb, som vi inte är medlemmar i.

Du vill ha lagstiftning i stället för självreglerande system kring pressetiken, menar du?
– Ja. På 60-talet ledde ett liberalistiskt tänkande fram till instiftande av flera olika partssammansatta instanser. Till exempel hyresnämnden. Man ville undvika statlig inblandning. Men enligt Europakonventionen har man rätt att få sin sak prövad i domstol, och det lever vi inte upp till med alla de partssammansatta organ som vi har skapat i Sverige. Det är statens uppgift att sköta dessa saker, säger Mats Müllern.

Fler avsnitt
Fler videos