Gå direkt till textinnehållet

Riksdagen: Meddelarskydd ska även gälla privatanställda

Anställda på privata skolor, sjukhus och äldreboenden borde ha samma meddelarskydd som offentligt anställd personal om verksamheten finansieras med skattemedel. Det anser riksdagen som nu kräver att regeringen snabbar på sitt förslag.

En utredning som har föreslagit att meddelarskydd även ska gälla privatanställda är under arbete på Regeringskansliet. Riksdagen anser att regeringen bör snabba på det arbetet och återkomma med ett lagförslag.

En anställd på en kommunal skola eller ett äldreboende har rätt att berätta för medier om missförhållanden på arbetsplatsen utan att straffas för det. Hon eller han har också rätt att vara anonym och chefen på arbetsplatsen får inte efterforska vem som har berättat om missförhållandet. Det är vad det så kallade meddelarskyddet innebär och det här skyddet regleras i våra grundlagar.

De som jobbar på privata företag har dock inte samma rättigheter, även om företaget finansieras genom skattemedel.

Riksdagen sade samtidigt nej till andra motionsförslag som behandlats samtidigt. Förslagen handlar bland annat om hets mot transpersoner, pressetik och skydd för journalister.

 

 

 

Fler videos
Fler avsnitt