Gå direkt till textinnehållet

Robert filmade mitt i branden

I måndags gav sig Robert Reinholdsson, fotograf på SVT Tvärsnytt, in i brandområdet vid Virsbo i Västmanland. Platser som evakuerades då, men som befolkningen nu kan återvända till. "Jag är rätt trött nu efter fjorton timmars övertid på fyra dagar, men i kväll ska jag vila" säger han.

Redan i söndags ville Robert Reinholdsson åka in med ett team för att få bilder på den redan då stora branden som härjade.

Men det var först på måndagsmorgonen han till slut fick ge sig iväg.

Hur var det?
– Jag är inte fysiskt påverkad. Elden var ju en bit ifrån, men det var fruktansvärt rökigt. Meningen var att jag skulle fått åka bandvagn den där dagen, men inga bandvagnar kunde köra, så jag fick åka med brandmannen i stället.

Kan du beskriva vad du såg?
– Folk hade verkligen bara lämnat allt precis som det stod och flytt undan elden. Bilar, leksaker, husvagnar bara stod kvar. Även djur, kossor ute på åkrarna. Jag vet inte hur det gick för dem.

– På en gård stod en kamphund som var fastkedjad och skällde. Brandmännen sa att de hade koll på den.

Var du rädd?
– Nej. Jag tänkte bara att vi måste få bilder där inifrån. Jag är så impulsiv så jag bara hängde med. Vi upptäckte en brand till när vi åkte där, som de hann stoppa i och med att vi upptäckte den.

– I måndags var jag också med när de började evakuera folk, det var faktiskt mer olustigt, vi såg den svarta röken och folk åkte därifrån medan vi åkte in.

Har du jobbat sedan dess?
– Självklart. Det brinner fortfarande. Det är rotbränder i hela området. De har släppt hem folk till Gamleby igen, där vi var i måndags.

De lokala medierna har varit väldigt betydelsefulla under den här branden. Vad är främsta skälet till det?
– Hade jag inte varit så kunnig på vägar och sådär, så hade vi inte fått de första bilderna. Jag har lokalkännedom och vet var man kan genskjuta, vart man kan och inte kan åka. Vi hann precis före avspärrningarna.

Hur mycket har du jobbat?
– Jag har fjorton timmars övertid på fyra dagar. Vi har jobbat som fasen, och provat en massa saker, som att  sända dirket från helikopter. Men i kväll och i morgon ska jag vila, sen jobbar jag på söndag igen. För oss på Tvärsnytt är det bara branden som gäller. Vi har extra team inne.

Fler avsnitt
Fler videos