Gå direkt till textinnehållet

Robotjournalist kan skriva om all fotboll

Med hjälp av en robot kan nya sajten Robosport.se skriva om alla svenska seriematcher som är igång under en dag. Upp till 2 000 matcher ända ned till division sju bevakas, medan medborgarjournalister ska jobba gratis på plats. 

Med ett robotsystem kan sajten, som landsattes i helgen, skriva artiklar till alla svenska fotbollsmatcher ända ned till division sju och träningsmatcher. Både för seniorer, herrar, damer och ungdomar. Kring 350 000 matcher om året räknar man med att bevaka. Via medborgare som drömmer om att bli fotbollsjournalister ska texterna sen kompletteras med citat och en tillhörande video i många fall.

Det är i alla fall tanken enligt en av initiativtagarna Ola Nilsson, tidigare reporter på TT och Fotbollskanalen bland annat.

– Ja, grundartiklarna skriver roboten och sen vill vi ha folk på fältet som kryddar dem med intervjuer. Det här är vår idé om framtidens journalistik, samarbete mellan människor och trevliga robotar, säger Ola Nilsson till Journalisten.

I lördags hade sajten texter om cirka 2 000 matcher. Trots konkurrens från lokaltidningar som i alla fall ned till division tre ofta skickar reportrar med en lön till matcherna, så tror inte Ola Nilsson att Robosport.se kommer falla på bristande kvalité. Trots att de inte kan betala sina medborgarjournalister.

– Tanken är att medborgarna ska fixa korta kommentarer till matcherna, och om det händer ovanliga saker vill vi ha riktiga reportrar som hjälper oss. Via roboten kan vi också se om det händer ovanliga saker i en match, med ovanliga resultat.

Själv kommer Ola Nilsson fokusera på att skriva analyser, krönikor och coacha medborgarna som skriver.

– För att kunna skriva krönikör och reportage kommer jag såklart titta på väldigt mycket fotboll. Med hjälp av roboten så kan jag också hitta matcher och spelare som gjort intressanta saker, så det kommer vara min roll. Plus såklart att hantera och coacha medborgarjournalister och roboten.

Fler avsnitt
Fler videos