Gå direkt till textinnehållet

Rolig vinst trots dålig stämning

En dålig stämning till trots så var det rolig att vinna, tycker Matilda Uusijärvi Ek som fick en Guldspade för sitt jämställdhetsgräv.

I år vann Matilda Uusijärvi Ek på Kommunalarbetaren en Guldspade för sitt jobb om kvinnors deltidsarbete inom den kommunala sektorn.  Grävet visade att många fler kvinnor jobbade deltid än vad som redovisats av Sveriges Kommuner och Landsting. Detta trots att politiker på alla nivåer i Sverige vill minska deltiden bland kvinnor bidrar kommunpolitiker i alla kommuner till att deltiden och ojämställdheten består.

Hur fick du iden till jobbet?
– Egentligen är jag anställd som ekonomireporter på Kommunalarbetaren. Jag skulle undersöka pensioner och om det var stor skillnad mellan olika kommuner. Det var då jag kom på det här, när jag såg siffrorna.

Hur länge arbetade du med jobbet?
– Det kanske tog två månader på hösten, men även lite tid under våren.

Annons Annons

Hur kändes det att vinna?
– Det kändes jätteroligt för att det är en så viktig fråga. Det är inte könsfördelningen i företagstopparna som påverkar flest människor, det är deltiden som är den största frågan för jämställdheten. Sen var det kul att det var ett jämställdhetsgräv som fick vinna. Jag har tidigare blivit tillfrågad om vilket typ av gräv jag skulle vilja se som vinnare och då sa jag just ett gräv om jämställdhet.

Kände du på dig när du gjorde jobbet att du hade något stort när du hade hittat?
– Ja, jag kände att det var en bra grej men jag blev lite osäker eftersom ingen annan hade lyft fram samma siffror. Jag undrade om det bara var jag som tyckte det här var konstigt. Sen är det inte kanske lika många makthavare och politiker som läser Kommunalarbetaren, så det är bra att artikeln får uppmärksamhet så fler läser.

Men Gräv var inte bara roligt för Matilda Uusijärvi Ek. Under programpunkten ”Late Night Show” på fredagskvällen upplevde deltagare att journalisten Maria Sveland blev illa behandlad i en debatt, främst av män som fick ta mycket plats. Matilda Uusijärvi Ek såg inte debatten, men kände tydligt av stämningen efteråt. Trots ansträngningar att presentera lika många kvinnor som män till olika debatter och paneler så uppfattade många det som att männen fick komma till tals i mycket större utsträckning.  Genusfrågan har länge varit aktuell på Gräv – på och utanför seminarierna.

Du var kritisk mot själva tillställningen ”Gräv” i ditt tacktal. Vad handlade kritiken om?
– Det handlade inte om debatten kvällen innan, den vill jag inte gå in mer i för den är redan så infekterad, utan det handlade om stämningen efteråt. Det var många jag pratade med som kände en grabbighet. Både kvinnor och män kände sig besvikna. Kan vi inte bara få åka på gräv och byta erfarenheter med kollegor? Det är tråkigt att den här jämställdhetsfrågan fortfarande är ett problem, det gör att en stor grupp inte känner sig välkomna, säger Matilda Uusijärvi Ek.

Vad kan man göra för att det ska bli bättre?
– Det är arrangörerna som måste fundera på vilken vinkel de väljer på seminarierna och vilka personer som får utrymme.

Fler avsnitt
Fler videos