Gå direkt till textinnehållet

”Ryggradslöst av branschen om Bokmässan”

Författaren och journalisten Lisa Bjurwald väljer att bojkotta årets Bokmässa, på grund av närvaron av den högerextrema tidningen Nya Tider. Hon riktar hård kritik mot de tunga branschaktörernas hantering av frågan. RÄTTAD  

Lisa Bjurwald har i många år granskat och skrivit om högerextremism, och är nu bokaktuell med sin första roman. Hennes beslut att ställa in hela sitt planerade program har vuxit fram under den senaste månadens olika turer kring Nya Tiders närvaro på mässan (som DN sammanfattar här). Flera nyhetshändelser den senaste veckan, bland annat den nazistiska dödsmisshandeln på en ung man i Helsingfors, fick henne att slutligen bestämma sig.

– Jag är hundratio procent nöjd med det här beslutet. Det finns ingen möjlighet att jag kan vara med och legitimera deras närvaro, säger hon.

Vad hoppas du uppnå, förutom att det är ett personligt ställningstagande?

Annons Annons

– Oavsett vad enskilda individers beslut blir vill jag att man ska tänka till. Det kanske inte är så enkelt, det kanske inte bara handlar om att mingla och ha kul, utan kanske bidrar ens medverkan till att legitimera nazism?

– Mer konkret hoppas jag påverka de stora förlagen och branschorganisationerna. Jag förstår att de små förläggarna inte kan besluta att ställa in sin närvaro, det vore ekonomiskt vansinne för dem. Det här handlar om Förläggareföreningens och Författarförbundets otroliga ryggradslöshet i den här frågan. Hade något av de tunga förlagen sagt att ”vi kommer att dra tillbaka vår monter, vi har i våra statuter att vi ska motarbeta antidemokratiska rörelser och vi kan inte göra det när det är aktiva nazister på mässan” – det är klart att Bokmässan hade vikt sig!, säger Lisa Bjurwald.

Bjurwald vill också slå hål på argumenten om att alla åsikter måste kunna komma till tals:

– Det är något journalister inte tillämpar till vardags! Vi fattar dagligen beslut om åsikter som inte ska få uttryckas – utan att det är ”censur” eller slår mot yttrandefriheten. Jag är besviken på hur mina journalistkollegor försöker rättfärdiga sina beslut. Då är det bättre att säga som det är: det är för krångligt eller dyrt att dra sig ur.  Att skylla på yttrandefriheten när man vet att den inte är absolut är bara löjligt.

Att bemöta högerextremism med debatt i stället för, som hon valt, bojkott, är inget alternativ, menar hon.

– Att legitimera militant extremhögers närvaro genom att svepande påstå att det handlar om yttrandefrihet är vansinne. Det är som att bjuda in pedofiler till dagis. Det här är människor som dygnet runt och aktivt hotar de som är gäster på mässan. Genom både attacker som mordet i Helsingfors och hatet på nätet. Det här är det demokratiska samhällets fiender, de hör inte hemma i det demokratiska rummet.

– Det är också en vansinnigt naiv idé att tro eller hoppas att man ska kunna tala de här människorna till rätta. De mest ideologiskt övertygade personerna i vårt samhälle idag tillhör den politiska extremhögern.

Eva Gedin, ordförande för Svenska Förläggareföreningen och förlagschef för Norstedts förlag, framhåller att Förläggareföreningen inte kan bestämma hur förlagen ska agera.

– Det är upp till vart och ett av förlagen. Men vi har absolut berört frågan och tycker att den är viktig. Jag och Förläggareföreningens VD kommer att ha en dialog med mässans VD om de här frågorna, vi har ett möte inbokat imorgon. Vi vill bland annat veta mer om hur de hanterade den här frågan.

Du företräder också Norstedts, en stor aktör. Skulle ni inte ha kunnat pressa på?

– Vi skulle ha kunnat göra det, men valde att inte göra det. Men vi använder vår plats till att prata om yttrandefrihetsfrågor och kommer att ägna det mycket uppmärksamhet. Det tycker vi är viktigast i det här läget. Hela debatten om yttrandefriheten och dess gränser är väldigt viktig i dag. Där har vi alla publicister av olika slag en väldigt viktig roll.

Läs också Lisa Bjurwalds debattartikel i Expressen i dag.

Fler avsnitt
Fler videos