Gå direkt till textinnehållet

Ryssland kräver att journalist utlämnas

Reportrar utan gränser kräver att den ryske journalisten Andrej Nekrasov omedelbart frisläpps. Han greps på flygplatsen i Larnaca i Cypern på rysk begäran den 15 juli och riskerar 15 års fängelse om han utlämnas till Ryssland.

Andje Nekrasov flydde sin hemstad i de ryska Uralbergen i mars eftersom han fruktade att bli fängslad. Men det ryska rättssystemet har hunnit ikapp honom utomlands.

Den 13 augusti ska en domstol avgöra om han ska begäras utlämnad till Ryssland.  Nekrasov har begärt asyl och har hungerstrejkat sedan den 22 juli.

”Det finns ingen tvekan om att denna journalist kommer att nekas en rättvis rättegång om han utlämnas. Vi uppmanar de cypriotiska myndigheterna att inte bli medbrottslingar till ryska despotismen och i stället släppa Nekrasov utan dröjsmål och att pröva hans asylbegäran”, säger Johann Bihr, ansvarig för Reportrar utan gränsers avdelning för Östeuropa och Centralasien.

Annons Annons

Andje Nekrasov är känd för sin undersökande journalistik och att granska korruption. Politiker och affärsmän har ogillat hans granskning och han har utsatts för trakasserier. I februari dömdes han att böta 30 000 rubel (ungefär 4 500 kronor) för förtal. Hoten blev allt allvarliga och han beslutad sig därför att lämna Ryssland.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos