Gå direkt till textinnehållet

Så förbereder sig SR för Nobelpris-racet

I dag presenteras nobelprisvinnaren i litteratur och som vanligt kan vi vänta oss ett knivskarpt race om den bästa bevakningen från landets kulturredaktioner. Sveriges Radios kulturredaktion har ett 20-tal personer inblandade, förutom korrespondenter som står stand-by utomlands.

Hur ser dagen ut?
– Det här är såklart en arbetsintensiv dag, speciellt det här året eftersom vi fick beskedet att den tidigare vinnaren av priset Dario Fo avlidit och precis har satt ihop en digital extrasändning tillsammans med Ekot. Sedan arbetar vi på lite nya sätt i år, och ägnar i princip hela timmen i P1 Kultur åt priset där vi sänder direkt. Vi kommer även höras direkt i andra kanaler, tillsammans med aktiviteter på sociala medier och digitalt. Så under de fem timmarna från det att vinnaren presenteras klockan 13, till Lundströms bokradio sänder live klockan 18.15, ska vi hinna med en del, säger Mattias Hermansson, kulturchef på SR (bilden).

Hur många är inblandade i bevakningen i år?
– Bra fråga. Det beror på hur man räknar, vi har en del förberedelser med folk som står stand-by också. Men man kan säga att större delen av kulturredaktionen i Stockholm och runt om i landet är involverade. Även om alla inte bara gör det här i dag, är vi ett 20-tal personer som jobbar under dagen.

Hur brukar lyssnarsiffrorna se ut en sådan här dag?
– Det vet jag faktiskt inte på rak arm, men runt 13-tiden brukar det vara mellan 300 000 – 400 000 som lyssnar på P1, så förmodligen mer den här gången. Vi sitter även med i P4, där jag själv kommer att prata, och det är ju den största kanalen publikt. Totalt sett hoppas vi nå miljonpublik under dagen, men vår strategi är inte att alla ska lyssna till P1. Det viktiga för oss är att alla ska hitta bra innehåll oavsett plattform eller kanal inom SR.

Vad har ni förberett för material innan?
– De viktigaste förberedelserna är att man sitter på en grundad kunskap som man tillägnat sig under många år inom redaktionen. Den här sista veckan handlar det mycket om att kunna luta sig mot den, så oavsett hur känt eller okänt författarskapet är så ska vi veta hur vi går vidare, eller i alla fall ha kunskapen om vem vi ska prata med. Det kanske är kaxigt att säga så här några timmar innan men det är det vi vill.

Har ni även korrespondenter redo runt om i världen?
– Ja det har vi. Vi har föreberett med en del av dem, men sedan är det inte alltid så att våra korrespondenter är på samma plats som pristagaren, så det får vi laga efter läget. Sen är det alltid ett visst mått av tur om man får tag i pristagaren i fråga. Men vi är många involverade.

Vem som får Nobelpriset i litteratur avslöjas klockan 13.00.

Fler avsnitt
Fler videos