Gå direkt till textinnehållet

Så mycket lägger SJF på representation

Skandalerna i Kommunal skakade om i hela Sverige, ända upp på regeringsnivå. Journalistförbundet har också haft sin beskärda del av skandaler även om det är länge sedan nu. Journalisten har tittat på vilka summor förbundet i dag lägger på poster som representation och lägenheter.

Den mest minnesvärda skandalen inom Journalistförbundet dateras tillbaka till 1987. Då kunde Expressen avslöja att den dåvarande ordföranden Östen Johansson och vice ordförande Yvonne Gille utnyttjat sin ställning för att ordna lägenheter i centrala Stockholm via försäkringsföreningen PP Pension, där de båda satt i styrelsen. Johansson fick två lägenheter och Gille fick tre. Östen Johansson var även chefredaktör för Vår Bostad vid det tillfället, en tidning som i en rad artiklar försökt avslöja och bekämpa just bostadsfusket. Båda två fick avgå några dagar efter att skandalen briserat i medierna.

Journalistförbundet är än i dag en av huvudmännen i PP Pension som har en större andel lägenheter i bland annat Stockholm och Malmö. Dagens ordförande i Journalist­förbundet Jonas Nordling sitter, precis som kanslichefen Eva-Maria Kollberg, i styrelsen för PP Pension. Men ingen i förbundsstyrelsen, eller någon anställd, får längre lägenheter av dem. Senast förbundet fått en lägenhet av PP Pension var enligt kanslichefen Eva-Maria Kollberg när Agneta Lindblom Hulthén var ordförande år 2000-2011. Både hon och vice ordförande Arne König fick var sin enrummare i Stockholm som övernattningslägenhet.

– Men när de slutade fick vi lämna tillbaka lägenheterna, säger Eva-Maria Kollberg.

När en anställd fyller 50 år eller går i pension lägger också förbundet en summa på max 4 000 kronor på en present, kostnaden varierar lite på hur länge man arbetat. När det gäller representation spenderade man totalt 115 000 kronor av förbundets pengar förra året. I det ingår en julfest för de cirka 50 personer, inkluderat personalen på Journalisten och A-kassan, som kostade cirka 35 000 kronor. I förbundets representationspolicy som antogs 2010 står det: ”Sprit förekommer inte i förbundets representation. Undantag kan göras vid representation med internationella gäster. Extern representation med alkohol ska godkännas i förväg av kansliledningen eller AU/AU-ledamot”.

– Under julfesten får våra anställda två öl eller två glas vin, men starksprit får man betala själv, säger Eva-Maria Kollberg.

Något som uppmärksammats stort i Journalisten både år 2000 och 2003 är dock hur gamla pensionsavtal kostat förbundet miljontals kronor. I avtal som slöts på 70- och 80-talet kunde ombudsmän och chefer gå i pension redan vid 60 års ålder, en policy som ändrades på 90-talet när dåvarande styrelse beslutade att det inte ska finnas några individuella tjänstepensioner utöver avtal och plan från 65 års ålder.

Första gången Journalisten skrev om de då okända avtalen var i april 2000, efter att det kommit fram att förbundet glömt reservera medel för de extra pensionspengarna. Totalt handlar det om elva tidigare ombudsmän och chefer och över sju miljoner kronor. I dag jobbar fortfarande två av ombudsmännen kvar på förbundet.

– När det gäller de individuella pensionsavtalen så har vi under de år, sedan avtalen skrevs tidigt 80-tal, betalat in löpande cirka 4 000 000 kronor för de två personer som fortfarande är kvar hos oss, säger Eva-Maria Kollberg.
Den största delen av den totala förmögenheten ligger fortfarande i huset på Vasagatan. När det gäller aktiehandel har förbundet inte gjort några förluster de senaste åren. Totalt har man fyra fonder varav alla är så kallade etiska fonder.

– Sen har vi resten i obligationer, men vi har inte förlorat något på den portfölj vi har i dag. Vi har även en policy som säger att förbundet inte ska köpa några aktier i medieföretag. Vi sålde exempelvis av våra andelar i Lannebo Småföretag sedan de köpt andelar i MTG.

Fler avsnitt
Fler videos