Gå direkt till textinnehållet

Sajt sökte journalist med lönebidrag

Sajten Sundbybergsnytt.se sökte en journalist som hade någon form av anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Annonsen fanns på Platsbanken. Ett misstag att den publicerades, säger Arbetsförmedlingen.

På Arbetsförmedlingens hemsida står det att den nystartade webbtidningen Sundbybergsnytt.se söker journalister. Reportern ska skriva om vad som händer i Sundbyberg, norr om Stockholm.

Längst ner i platsannonsen har redaktören för sajten skrivit att de endast söker journalister som har ”någon form av anställningsstöd som nystartsjobb eller lönebidrag”.

Arbetsgivare har möjlighet att själva annonsera via Arbetsförmedlingens hemsida efter folk som sedan publiceras på Platsbanken. På Arbetsförmedlingen Kultur Media säger man att det skett ett olyckligt misstag, annonsen borde ha granskats innan den publicerades.

Annons Annons

– En arbetsgivare får inte söka efter någon som har anställningsstöd. Man måste först höra av sig till oss, om det finns någon möjlighet att anställa en person med någon form av stöd från Arbetsförmedlingen, säger Thomas Svärd på Arbetsförmedlingen Kultur Media i Stockholm.

Ekonomiskt stöd ges endast om det rör sig om att den arbetssökande har handikapp eller är långtidsarbetslös.

– Jag har nu varit i kontakt med redaktören och förklarat att en arbetsgivare i en annons inte får söka efter dem som har anställningsstöd, säger Thomas Svärd.

Arbetsförmedlingen har nu tagit bort annonsen.

Mikael Norinder, redaktör på Sundbybergsnytt.se, säger att sajten vill expandera men inte har ekonomi att betala full lön till en journalist.

– Vi var inte medvetna om att vi inte fick skriva i annonsen att de sökande ska ha anställningsstöd. Det är inte mig du ska ringa till. Det var Arbetsförmedlingen som godkände annonsen. När vi lade ut annonsen fick vi 1 300 svar. Det verkar finnas ett behov av arbetsplatser för journalister, säger Mikael Norinder.

Fler avsnitt
Fler videos