Gå direkt till textinnehållet

Samma valsidor i konkurrenttidningar

Måndagens nyhetssidor i Arbetarbladet och Gefle Dagblad är identiska efter valet. Texter och bilder flödade fritt mellan konkurrenterna under valnatten. ”Vi ville kraftsamla”, säger Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström. Samtidigt fick inte alla journalister tillräcklig med dygnsvila eftersom man inte lagt ett schema för valnatten.

Under valkvällen samsände GD och Arbetarbladet, som båda ingår i Mittmediakoncernen, en valvaka i fem timmar fram till midnatt. Och i dag måndag är tidningarnas nyhetssidor i papperet identiska.

– Vi gick ihop för en kväll, men nu är det hård konkurrens igen, säger Daniel Nordström, chefredaktör på Arbetarbladet.

– När Daniel Bertils tillträdde som tillförordnad utgivare på Gefle Dagblad för ett par veckor sedan väckte han idén att ha en gemensam TV-sänd valvaka och digitalt samarbete under valdagen. När vi hade kommit så långt tyckte vi att det var lika bra att låta materialet flöda fritt i print också. Valsidorna är identiska och även nyhetssidorna med händelsenyheter.

Med tanke på behovet av mångfald i medier, hur försvarar du att ni publicerar samma artiklar, särskilt så här dagen efter ett val?
– Jag försvarar det med att vi kunde ge tittarna och läsarna en bättre bevakning. Vi ville kraftsamla. Det gynnar tittarna och läsarna. Det var väldigt lyckosamt.

Kommer ni att göra liknande samarbeten framöver?
– Det kan hända, om det är någon speciell händelse, men det kommer inte att bli frekvent.

Eftersom idén om den gemensamma valvakan kom så pass sent fanns det inte tid att genomföra en schemaförhandling för att få loss extra resurser. I stället fick man be journalister att anmäla sig frivilligt till att hjälpa till.

– Från början planerade arbetsgivaren att inte betala ut övertid om man jobbade valkvällen utanför sitt schema, men man gav med sig på den punkten. Däremot har inte alla fått sina elva timmars dygnsvila som man har rätt till, säger Jacob Hilding, ordförande i klubbsektionen för Gävletidningarna.

Flera av dem som slutade jobba vid midnatt skulle egentligen vara i tjänst klockan nio i morse.

– Vi gav alla möjlighet att börja jobba klockan elva i stället, mot att de jobbar in de timmarna under veckan. Några har valt att gå in och jobba klockan nio i stället, så de har inte fått elva timmars dygnsvila – men det har de själva valt, säger Daniel Nordström.

Fler videos
Fler avsnitt