Gå direkt till textinnehållet

Sänkt presstöd till SvD och Skånska Dagbladet

Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet får sitt presstöd sänkt nästa år. Det har Presstödsnämnden beslutat.

Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet var de storstadstidningar som tidigare fick maxbeloppet 62 miljoner kronor i presstöd. Presstödet för 2011 blir för Svenskans del 59,5 miljoner, som är det nya maxbeloppet.

För att få stöd som storstadstidning krävs att tidningen kommer ut sju dagar i veckan i Stockholm, Göteborg eller Malmö och att den har ett redaktionellt innehåll på minst 30 000 spaltmeter per år. Storstadsstödet kommer gradvis att sänkas för att år 2016 vara nere på 45 miljoner.

Skånska Dagbladet får sitt presstöd sänkt till 58,3 miljoner. I en första omgång tilldelas tidningen 19,4 miljoner för perioden januari till april. I Skånska Dagbladet ingår även Norra Skåne och Laholms Tidning. Skånska Dagbladet beviljades ett driftstöd på 745 000 kronor för utgivningen av Laholms Tidning. Summan gäller från januari till april. År 2010 fick Laholms Tidning 2,23 miljoner i presstöd.

Annons Annons

Enligt Presstödsnämnden uppfyller inte tidningarna kravet på att de ska ha en egen redaktionell ledning och det är anledningen till att presstödet endast beviljats för fyra månader.

Fler avsnitt
Fler videos