Gå direkt till textinnehållet

Scherman hoppas på public service-bråk

Förre TV4-VDn Jan Scherman skriver i dag om den pågående brittiska debattstormen om BBC, och hoppas att den ska leda till "en uppriktig och orädd" public service-debatt även i Sverige.

I en krönika i SvD Näringsliv skriver Jan Scherman, affärsområdeschef på Aftonbladet TV, om den hårda debatten om BBCs framtid i samband med att public service-företagets tillståndsprocess pågår – något som bara sker var tionde år.

Scherman menar att de brittiska tvistefrågorna – bland annat programutbud och finansieringsform – lätt kan översättas till svenska förhållanden och önskar sig en orädd debatt även här:

"Räcker det t.ex med en linjär SVT-kanal, och kan den andra säljas ut? Ska SVT:s program bli en prenumerationstjänst? Ska SVT:s sponsring och andra former av kommersiell programfinansiering förbjudas?", frågar Scherman.

Annons Annons

Men tror ändå på en "fortsatt förlamande stiltje".

Också SVTs strategichef Jimmy Ahlstrand skriver i dag i Vi På TV om den brittiska debatten. Ahlstrand ifrågasätter slutsatsen att den kommer att fortplanta sig till Sverige. Han betonar att svensk public service de senaste tio-tolv åren har utretts på längden och tvären, vilket BBC inte alls har på samma sätt.

På lite sikt kommer dock den brittiska processen att spilla över på Sverige, tror Ahlstrand, men vi kommer också att titta på fler europeiska länder för att svara på frågorna om public services modernisering.

Fler avsnitt
Fler videos