Gå direkt till textinnehållet

Schultz: SD-kampanjen inte brottslig

"SD-kampanjen är inte hets mot folkgrupp. Den är över huvud taget inte i närheten". Det slår professorn i civilrätt Mårten Schultz fast i dag - och kritiserar dem som anmält den.

I en krönika i Svenska Dagbladet skriver Schultz i dag att SDs kampanj enligt honom inte kan vara brottslig på något sätt, "hur osmaklig den än anses vara".

Han konstaterar att lagstiftaren "på yttrandefrihetens område rör sig försiktigt" men att huvudprincipen är enkel: "Det är tillåtet att uttala sig även på sätt som irriterar eller stör människor, så länge uttalandet inte skadar eller finns en uppenbar risk för att det skadar."

Schultz menar att det är "ett oskick att använda sig av juridiken för att göra politiska poänger av rättsligt irrelevanta händelser", vilket enligt honom skett i detta fall.

Annons Annons

"Nu har Justitiekanslern fått in ett otal anmälningar som är uppenbart ogrundade. En person hos JK måste gå igenom dessa hopplösa anmälningar. Det tar tid. Tid som annars hade kunnat ägnas åt något viktigare. Som riktiga fall av hets mot folkgrupp till exempel", skriver Schultz.

 

Fler avsnitt
Fler videos