Gå direkt till textinnehållet

”SD klarar inte av en journalistisk granskning”

SDs ordförande i Norrbotten vill ha en skriftlig ursäkt från Norrländska Socialdemokraten. Märkligt att SD inte klarar av en journalistik granskning, säger NSDs chefredaktör Kalle Sandhammar (bilden).  

Sverigedemokraterna i Norrbotten bojkottar tidningen Norrländska Socialdemokraten, med motiveringen att NSD skulle ha drivit kampanj mot partiet. Stämmer det?
– Det känns ju som ett konstigt agerande av ett parti som kämpar för att bli taget på allvar. Om en toppolitiker i Norrbotten ertappas med att gilla nazistinitiativ på Facebook, och nu senast en antimuslimsk demonstration bara ett och ett halvt år före valet så tycker jag att det är relevant för tidningen att ställa frågor om detta. NSD har inte bedrivit någon kampanj mot SD, och det är märkligt att de inte klarar av en journalistisk granskning.

Tycker du att NSDs bevakning har varit balanserad?
Som jag ser det ingår det i NSDs uppdrag att bedriva en nära granskning av de som är eller kan bli förtroendevalda här i vårt bevakningsområde. Jag tycker att vi har gjort en bra och tuff valrörelse, och jag är väldigt nöjd med det enorma arbete som redaktionen har lagt ned. Det gäller bevakningen av samtliga partier, och vi har inte gjort någon skillnad på om det gällt SD eller någon annan.

SDs ordförande i Norrbotten, Jeff Ahl, kräver en skriftlig ursäkt från NSD. Kommer ni att be om ursäkt?
– Jag förstår inte riktigt vad det är vi ska be om ursäkt för. Att de inte får en gräddfil till våra debattforum eller att vi inte hanterar SD med särskilda silkesvantar? Jag sprang på Jeff Ahl på vår direktsända valvaka i Luleå i går kväll och försökte fråga honom om vad som är problemet. Men han bara fräste och gick därifrån.

Annons Annons

Hur ska ni bevaka SD i framtiden?
– Som tidigare. Jag tror att norrbottningarna vill att vi ställer krav på de politiker som finns här. Det kan ju bli svårare om SD inte vill prata med oss, men desto viktigare att bedriva en bra och nära bevakning om de nu tänker försöka sig på att styra nyhetsflödet. Vi får se hur de agerar, från min sida är det inga hard feelings.

Fler videos
Fler avsnitt