Gå direkt till textinnehållet

Sex lämnar Nyheterna med avgångserbjudande

Nyheterna i Oskarshamn blir av med sex erfarna journalister under hösten.

Alla på Nyheternas redaktion som hade möjlighet att sluta med avgångsavtal väljer att lämna sin anställning, trots att runt fyra tjänster ska finnas kvar på tidningen efter det senaste i raden av stora sparpaket.

En av dem som går är Per Edwardsson. En avgörande orsak till hans val är oron över hur tidningen ska klara sig i längden. Att Östran/Nyheterna från årsskiftet ska börja köpa in sportmaterial, foto, material från lokalredaktionerna samt viss redigering av konkurrenten Barometern/OT bidrog också till hans beslut.

– Det känns märkligt med den nya organisationen som ska sjösättas, med ännu mer samgående. Nyheterna har alltid varit lilla underdogen, säger han.

Annons Annons

Hur ser du på Östran/Nyheternas framtid?

– Vi sex som slutar nu har runt 130 års arbetserfarenhet ihop, som försvinner på ett bräde. Men vi har duktiga journalister som är inhoppare nu, som kanske kan få chansen. Rent journalistiskt tror jag att det kan bli fortsatt bra. Tidningens framtid är svår att sia om. Men jag hoppas självklart att den kommer att finnas kvar även i framtiden. Det är också samtidigt med lite vemod och blandande känslor som jag lämnar jobbet.

En annan som väljer att lämna är reportern Lotta Lindqvist, som varit nyhetschef på Nyheterna i sex år och vunnit en guldspade åt tidningen.  Hon har också hunnit vara chefredaktör i Kalmar en kortare tid.

– Jag valde i höstas att tacka nej till utökat chefskap. Mina beslut under den här resan bygger på mina grundläggande värderingar, främst journalistiskt men också på ett personligt plan, säger hon.

– För mig var inte chefandet viktigt. Däremot är journalistik och demokrati viktigt, och att göra det jag känner är rätt.

Lotta Lindqvist är förvånad över att hela sex personer väljer att sluta.

– Det är individuella beslut, och modiga beslut med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut. Åtminstone fyra hade ju kunnat vara kvar.

Vad tror du om framtiden för tidningen?

– Jag vet verkligen inte hur den ser ut. Men jag hoppas att det ska finnas flera medieröster i Kalmar län även i fortsättningen. Det är en stor förlust för demokratin om det inte finns det.

Reportern Fredrik Loberg säger att han såg en chans att gå vidare och bredda sina kunskaper.

– Jag tror att jag kommer att ha åtminstone någon fot i journalistiken även i framtiden. Jag hoppas verkligen att det ska gå bra för tidningen i framtiden.

– Vi är stolta över det vi åstadkommit under våra år på tidningen. Vi har profilerat oss genom att vara en tidning som verkligen vågar vända på varje sten. Det har resulterat i många starka reaktioner bland läsare och även ilska bland många makthavare, både i det offentliga och i näringslivet, säger han.

Journalisten har sökt Östrans chefredaktör Gunilla Persson.

Fler avsnitt
Fler videos