Gå direkt till textinnehållet

Sisuradio lanserar podden Finnjävlar

I dag på sverigefinnarnas dag lanserar Sisuradio podden Finnjävlar som tar upp hur det är att vara en finskspråkig minoritetsgrupp i Sverige.

Programledare är Kristian Borg och Victoria Rixer, som i fördjupande samtal vill ställa frågor om identitet, klass, språk, historia och minnen. Podden Finnjävlar började med en bok med samma namn som Kristian Borg var redaktör för och som fick stor uppmärksamhet bland svenskar med finskt påbrå.

Sisuradio insåg att man borde göra något på svenska för andra-, tredje-, och även fjärde generationens sverigefinnar i Sverige eftersom de ofta inte lyssnar på nyheter på finska och i flera fall inte talar finska.

– Det är kanske en provocerade titel. Finnjävel var ett ord som användes nedsättande mot de finländare som kom till Sverige på 60- och 70-talen, som gjorde att de kände att de kom från ett land som var sämre. Förutfattade meningar är något som alla invandrargrupper råkar ut för. Tidigare var det finländare, nu är det muslimer, säger Erik Regnström, producent på Sisuradio och ansvarig för podden.

Annons Annons

Han har en finsk mor, talar både finska och svenska och har jobbat på finska och svenska medier i Finland och i Sverige.

– Idén att Sverige ska vara ett svenskspråkigt land lever kvar. Vi vill visa att man kan vara både finsk och svensk. Tanken är att skapa en diskussion och höra intressanta berättelser, säger Erik Regnström.

I Finnjävlar-podden diskuterar sverigefinnarna själva vad som är bra och vad som är dåligt med att vara finsk i Sverige.

I första avsnittet berättar religionsvetaren och språkaktivisten Andreas Ali Jonasson om hur en uppmaning i boken Asfaltblomman av Antti Jalava fick honom att som tonåring börja göra uppror mot loser-stämpeln som majoritetssamhället hade gett honom för att han var barn till en finsk invandrare.

Andreas Ali Jonasson är en av många som brukade hyscha sin mamma på spårvagnen, både när hon pratade finska och svenska med brytning. Men upplevelserna av att vara finsk i Sverige är också positiva.

Några av de kommande gästerna är poeten och arkitekten Lars Mikael Raattamaa, sångaren Darya Pakarinen (Darya och Månskensorkestern) samt Jocke Kellokumpu, projektledare på Folkets hus och parker och aktiv i Förenade förorter och Män för jämställdhet.

Fler avsnitt
Fler videos