Gå direkt till textinnehållet

”Självständig journalistik behövs i ett fackförbund”

Fackförbundet Vision behöver en självständig journalistik och Tidningen Visions ansvarige utgivare ska utses inom redaktionen. Det föreslår en motionär till förbundets kongress som inleds i dag. Förbundsstyrelsen vill att motionen avslås.

Fackförbundet Vision inleder i dag sin kongress i Gävle. Bland de 101 motioner som kommit in handlar fyra om Tidningen Vision.

En av motionärerna är orolig för att förbundet ”är på väg att i demokratiskt hänseende ta ett steg tillbaka” genom att kommunikationsavdelningen allt mer ska sköta om kontakten med medlemmarna visa sajten vision.se, förbundet Visions hemsida.

Motionären anser att det i ett demokratiskt förbund behövs en självständig journalistik och att ansvarig utgivare ska utses inom redaktionen. Motionären anser också att det behövs ett tillägg i förbundets stadgar där det står att det fria ordet skyddas.

Förbundsstyrelsen föreslår att motionen avslås.

Tidning Visions sajt lades ner i dag. De artiklar som funnits på sidan kommer att pekas över till vision.se, som Journalisten tidigare skrivit om. Ansvarig utgivare för vision.se blir chefen för förbundets kommunikationsavdelning.

På tisdag kommer det första numret av den nya Tidningen Vision. Magasinet kommer ut med åtta nummer per år och ska innehålla fördjupande reportage, yrkesbevakning och egna granskningar.

Fler videos
Fler avsnitt