Gå direkt till textinnehållet

SJF kallar Bonnier till förhandling

Journalistförbundet har genom den lokala journalistklubben på Bonnier Tidskrifter begärt förhandling om det förslag till avtal som Bonnier Tidskrifter skickat ut till en mängd frilansjournalister. ”Fullständigt orimligt att sätta ett nollvärde på upphovsrätten”, säger förbundsordförande Jonas Nordling.

Journalisten har i flera artiklar berättat om Bonnier Tidskrifters nya förslag till avtal, som bland annat innebär att BT får ensamrätt till materialet, som fritt ska kunna publiceras ett obegränsat antal gånger för all tid framgent. Avtalet har kritiserats hårt av frilansar och jurister.

Nu har Journalistförbundet begärt förhandling med Bonnier Tidskrifter enligt §38 i medbestämmandelagen. Förbundet anser att Bonnier Tidskrifter bryter mot det frilansavtal som undertecknats av Medieföretagen.

”Bonnier Tidskrifter kräver i avtalsförslaget att frilansar ska skriva bort vidareanvändning av materialet de säljer för all framtid. Det är fullständigt orimligt att sätta ett nollvärde på upphovsrätten”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, i en kommentar.

Han uppmanar alla frilansmedlemmar som fått Bonnier Tidskrifters avtalsförslag att skicka ett motförslag.

”Vi har tagit fram ett färdigt avtalsförslag med rimliga villkor gällande upphovsrätten som frilansarna kan skicka till sina redaktörer och inköpare på Bonnier Tidskrifter”, säger Jonas Nordling.

Fler videos
Fler avsnitt