Gå direkt till textinnehållet

SJF kan stämma Medieföretagen i AD

Striden på Talentum Talentum vägrade låta journalistklubben ta in en arbetstagarkonsult vid en omorganisation trots att klubben och förbundet hävdade tolkningsföreträde. Journalistförbundet är berett att stämma Talentum och Medieföretagen i AD efter att de vägrat betala skadestånd till förbundet om över en halv miljon kronor.

Journalisten berättade för snart ett år sedan om konflikten mellan Talentums ledning och journalistklubben på företaget rörande kravet från facket att ta in en arbetstagarkonsult.

Enligt utvecklingsavtalet har arbetstagarna rätt att ta in en utomstående konsult som utreder företagets förslag till omorganisation. Konsultkostnaden ska betalas av företaget. Men på Talentum vägrade ledningen gå med på att en sådan behövdes utgående från avtalets formulering.

Journalistklubben hävdade då tolkningsföreträde, vilket innebär att företaget i princip skulle tvingas gå med kravet. Talentums lednings valde dock att lämna förhandlingsbordet och någon konsult kallades inte in. I stället gick man vidare med uppsägningen av sex journalister och genomdrev omorganisationen ensidigt.

Annons Annons

Journalistförbundet begärde central förhandling, då samma sak hände igen – den centrala motparten Medieföretagen vägrade gå med på tolkningsföreträdet och lämnade förhandlingsbordet. Journalistförbundet och klubben yrkade då på stora skadestånd för brott mot utvecklingsavtalet och medbestämmandelagen (MBL), från både Talentum och Medieföretagen.

Förra veckan avslutades de centrala förhandlingarna formellt. Talentum och Medieföretagen vägrar betala skadestånd och Journalistförbundet har nu två månader på sig att dra dem inför Arbetsdomstolen. Det är ovanligt att en arbetsgivarorganisation stäms i AD.

– De ha betett sig dumt. De struntade i tolkningsföreträdet, säger Johannes Isaksson, förhandlingschef på Journalistförbundet.

Kan man göra det?
– Nej. Då får man betala skadestånd, men det vägrar de också att göra.

Kommer ni att stämma dem i AD?
– Det kan jag inte svara på, det är nu vi gör den slutliga juridiska bedömningen. Men jag kan väl säga att jag inte ser någonting som uppenbart hindrar en stämning i AD. Det är sällan man får ett så solklart brott mot MBL och utvecklingsavtalet. Det är inget svårt case att gå till AD med.

Skadeståndskravet var på totalt 511 600 kronor, men Journalistförbundet har inte bestämt sig för vilken nivå kravet ska läggas på i en eventuell stämning i AD. 

Eddie Pröckl, ordförande för journalistklubben på Talentum, samt ledamot i Journalistförbundets styrelse, vill inte uttala sig om huruvida man vill att saken ska drivas till AD innan förbundsstyrelsen fattat sitt beslut.

– Det är förbundsstyrelsen som avgör frågan. Men rätten att anlita arbetstagarkonsult är principiellt viktig för hela fackföreningsrörelsen, säger Eddie Pröckl.

Talentum ger ut tidningarna Ny Teknik, Affärsvärlden, Lag & Avtal, Arbetarskydd, Dagens Media och Teknikhistoria. Företaget ägs av den finska mediekoncernen Talentum Oy.

Journalisten har utan framgång sökt Talentums VD och produktionschef för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos