Gå direkt till textinnehållet

Sju fotografer mister jobbet

Förhandlingarna om Norrländska Socialdemokratens och Norrbottens-Kurirens fotografer är klara. De slutade i oenighet. Sju personer förlorar sina jobb.

Som Journalisten tidigare berättat sägs samtliga fotografer på NSD och Norrbottens-Kuriren upp. Sparpaket väckte många starka reaktioner och nu, en månad senare, är Journalistförbundets förhandlingar med arbetsgivaren klara.

Linda Kask är vice ordförande i Norrbottens Medias journalistklubb och har varit en del av förhandlingsdelegationen.

– Stämningen här är naturligt vis inte så bra. Det är arbetskamrater vi jobbat med länge och det är oerhört tungt för de enskilda. Det är en funktion på redaktionen som varit lika självklar som den skrivna journalistiken som försvinner, säger hon.

Det är totalt sju fotografer som berörs, som varit fördelade på tre tjänster per tidning.

– Med tanke på slutresultatet, att fotoavdelningarna ska avvecklas och våra arbetskamrater får sluta, så får jag väl säga att förhandlingarna inte gått som vi hade hoppats. De avslutades i oenighet.

Samtliga fotografer är uppsagda från och med den 1 november med garanterad arbetsfri uppsägningstid från den första januari. Utöver sin betalda uppsägningstid får de fyra månaders avgångsvederlag.

– Om arbetsgivaren hinner ställa i ordning allt så kan de släppa dem tidigare.

Tanken är att svårare bildjobb, som sport, ska lösas med frilansar.

– Men vi tappar inte bara deras funktion som fotografer, utan vi tappar också viktig journalistisk kompetens, säger Linda Kask och fortsätter:

– Vi från klubben ansåg att våra fotografer var kvalificerade att utföra andra uppgifter i huset, vilket vi lyfte i förhandlingarna, men det tyckte inte arbetsgivaren.

Fler avsnitt
Fler videos