Gå direkt till textinnehållet

Skatteverket granskar hatsajter

Efter Dagens Nyheters avslöjande om de högerextrema hatsajterna så ska Skatteverket inleda en granskning av ideella föreningar, sådana som i dag står bakom flera av sajterna.

Dagens Nyheter berättar i dag om hur olika hatsajter och medier bedriver sin verksamhet. En del av huvudmännen är tidigare straffade, flera har stora skulder hos kronofogden och de betalar inte skatt.

Flera bedrivs i form av ideella föreningar som är den organisationsform som har den högsta graden av anonymitet i Sverige.

"Den ideella föreningen är inte speciellt hårt reglerad. Vi har de senaste åren också sett en ökad aktivitet av ekonomisk brottslighet i ideella föreningar. I remissvar har vi sagt att vi gärna ser ett företrädarregister för ideella föreningar", säger Gunnar Högberg, rikssamordnare för Skatteverkets specifika insats mot föreningar och stiftelser till Dagens Nyheter.

Annons Annons

DNs granskning visar också att flera av sajternas företrädare saknar inkomst.

"Har man noll i inkomst och ingen annan som försörjer en, så tyder ju det på något problematiskt, för mat och allt kostar pengar. I själva verket har man ju då någon inkomst och sedan är frågan varifrån den kommer. Från en rent kriminell verksamhet, en förening eller stiftelse eller någon annanstans? Det måste utredas", säger Pia Bergman, rikssamordnare för grov organiserad brottslighet på Skatteverket, till Dagens Nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos